Federe Kürdistan Parlamentosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih: Türkiye’nin gözü
Kürt gazı ve petrolünde
Federe Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih, Hewlêr-Bağdat arasında petrol gelirleri üzerinden yaşanan sorunlara ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Süleymaniye’ye yönelik uyguladığı gelir ambargosuna ilişkin Rojnews’e değerlendirmelerde bulundu.
Petrol gelirleri
Federe Kürdistan Bölgesi’nin petrol gelirlerinin maaşların yüzde 42’sini karşılayabildiğini dile getiren Eli Heme Salih, geri kalanının ise gümrük gibi gelirlerle tamamlanabileceğini söyledi. Eli Heme Salih, “Süleymaniye’deki gelirlerden maaşlar için 82 milyar dinar bütçe ayrılmış ancak Hewlêr ve Duhok için 109 milyar dinar ayrılmış. Süleymaniye’nin geliri 100 milyar dinar ama 150 milyar dinar harcaması var. Bu da maaşların verilmemesine neden oluyor. Duhok ve Hewlêr’in geliri ise 250 milyar dinardır” diye belirtti.
Süleymaniye’ye ayrımcılık
Kentler arasındaki gelir farklılıklarına ilişkin Eli Heme Salih, şunları söyledi: “Süleymaniye ve Hewlêr’in gelirleri kıyaslanamaz. Hewlêr ve Duhok, Türkiye ve İran’a komşudur. Süleymaniye, sadece İran ile ticaret yapabiliyor. İbrahim Xelil (Habur) Sınır Kapısı, Irak’ın Türkiye ve Avrupa’ya açılan tek kapısıdır. Kürdistan Bölgesi’nde bulunan 31 bin şirketten sadece 7 bini Süleymaniye’de bulunuyor. Bundan dolayı da Süleymaniye’den alınan vergiyle Hewlêr’den alınan vergi aynı değildir.”
Mahkemenin kararı
Irak Federal Mahkemesi’nin şirketlerin Federe Kürdistan Bölgesi’nin petrolüne ilişkin sözleşmelerini Bağdat ile yapması gerektiği yönündeki kararına ilişkin Eli Heme Salih, “Federal Mahkeme, Kürdistan Bölgesi petrolünün Irak Anayasası’na göre satılmasını istiyor. Bu durum Kürdistan Bölgesi’nin ortada kalmaması anlamına gelir. Kürdistan Bölgesi, başlıca iki önemli petrol kuyusunu, Qadir Kerim ve Xurmele’yi elinde bulunduruyor. Bağdat, iki bölgeye el koyarsa Kürdistan Bölgesi diye bir şey kalmaz” dedi.
Kürdistan’a sırtını döner
Eli Heme Salih, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin enerji kaynakları üzerindeki etkisine ilişkin şunları belirtti: “Türkiye’nin gözü Kürdistan’ın geleceği olan gazda ve petroldedir. Türkiye enerjiye aç bir ülkedir. Türkiye, Bağdat ile Kürdistan petrolüne ilişkin ticaret yapabilirse Kürdistan Bölgesi hükümetine sırtını dönecektir.”
SÜLEYMANİYE