ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda itirazından geri adım atmayacağını söyledi
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez, Türkiye’nin istediği onlarca F-16 savaş uçağı konusunda yeni açıklama yaptı.
ABD’nin Politico haber sitesinin ulusal güvenlik ve dış politika konularından sorumlu Kongre muhabiri Andrew Desiderio’ya konuşan ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez, Türkiye’nin F-16 savaş uçakları satın alma talebini, ve F-16’ların modernize etme talebibi değerlendirdi.
Bob Menendez Türkiye’ye F-16 satışına karşı tutumunun “değişebilir” ya da “koşullara göre şekil verilebilir” bir tutum olmadığını söyledi. Mendenez F-16 satışına karşı çıkmayı sürdüreceğini söyledi.
VOA’nın haberine göre Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez’in silah satışları konusunda veto gücü bulunuyor. Türkiye’ye F-16 satışının gerçekleşebilmesi için Demokrat Partili Menendez ve komisyonun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Senatör Jim Risch’in onayı gerekiyor.
Vetoyu kaldırtan görüşme
ABD Başkanı Joseph (Joe) Biden, 28-30 Haziran NATO Madrid Zirvesi sırasında, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasındaki açıklamasında, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının verilmesini desteklediğini belirtmişti. Biden, bu konuda kararı ANBD Kongresi’nin vereceğini de vurgulamıştı. Bu açıklama ve Biden’in girişimleri sonucu AKP-MHP yönetimi zirve sırasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto etme tutumundan vazgeçmiş, üyelik için süreç başlatılmıştı.
Chris Pappas’ın hazırladığı taslak
ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Chris Pappas, NATO müttefiki Yunanistan’la ilgili güvenlik kaygıları nedeniyle, Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı ve ilgili ekipman satışına sıkı denetim getirilmesini içeren bir önerge taslağı hazırlamıştı. Ağırlıklı olarak Kongre haberleriyle öne çıkan Amerikalı haber kuruluşu The Hill’de yer alan habere göre Pappas, 15 imzacısı bulunan taslak metni, Kongre’nin her yıl geçirdiği Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) ek önerge olarak sunmayı planlıyor.
Önerge, Başkan’ın satış ya da transferden en az 120 gün önce Türkiye’nin “Yunanistan’ın egemenliğini ihlal etmediğini” Kongre’ye belgelememesi halinde, Başkan’ın F-16’ları ya da F-16 modernizasyon kitlerini Türkiye’ye satmasını ya da transfer etmesini kısıtlamayı öngörüyor.
40 adet F-16 uçağı istiyor
Türkiye ilk olarak geçen sonbaharda ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı satın almak istediği basına yansıdı. Yine Türkiye mevcut filosu için 80 adet modernizasyon kiti talep etmişti. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Savunma sistemi alması ilişkileri germiş, Türkiye F-35 Savaş uçağı projesinden atılmıştı. Türkiye yeni nesil F-35 uçaklarının parasını verdiği halde program dışı bırakılmış, Türkiye’de yedek parça imalatı süreci de ciddi zarar görmüştü. AKP-MHP yönetimi ABD baskısı artınca S-400’ler aktifleştirmeyip hangarda tutuyordu.
WASHINGTON