Türkiye’nin risk primini gösteren CDS, 700 puanı geçerek, son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı
Türkiye’nin risk primini gösteren 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 700 baz puanı aşarak son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. 14 Mayıs seçimleri öncesi 505 baz puan seviyesinde olan risk primi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla yükselişe geçti.
CDS nedir?
Peki Türkçe’de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) nedir? CDS aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanıyor.
Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan piyasalarda işlem görüyor.
Türkiye’nin CDS oranı neden yükseliyor?
Euronews’te yer alan habere göre Ekonomist Mahfi Eğilmez’e göre ülke CDS priminin yükselmesine iç ve dış nedenler olmak üzere iki etken grubu yol açıyor. Koronavirüs salgını ya da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve yükselen enerji fiyatları bu dış nedenlere örnek olarak verilebilir.
İç nedenler ise enflasyonun yükselmesi, dış borçların artması, kurların yükselmesi, sosyal çalkantılar ve afetler olarak sıralanabilir.
Dış nedenler konusunda yapılabilecek şeylerin sınırlı olmasına rağmen iç nedenleri yönetmenin mümkün olduğunu vurgulayan Eğilmez bu sayede dış nedenlerin de etkisinin azaltılabileceğini belirtiyor.
Türkiye’nin CDS primlerinin 2008 yılındaki küresel mali kriz sırasında yükseldikten sonra gerilediği görülüyor. Ülkenin makroekonomik dengelerinin bozulmaya başladığı 2018 yılından itibaren ise dalgalı bir seyirle de olsa yükseliş trendini sürdürdüğü görülüyor.
HABER MERKEZİ