AİHM’in ByLock ve Bank Asya davasında mahkumiyet kararı vermesine rağmen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘İhlal kararı vermesi kabul edilemez’ diyerek, AİHM kararlarının Türkiye’de geçerli olamayacağını belirtti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın tutukluluğunun siyasi gerekçelere dayandığını belirterek, “derhal serbest bırakılması” yönünde karar vermesine rağmen Demirtaş yıllardır cezaevinde tutuluyor. Benzer bir karar da işinsanı Osman Kavala için de alındı ama Kavala da siyasi saiklerin baskısı nedeniyle tahliye edilmedi. AİHM ve AYM kararları Türkiye’deki yasalar üzerinde olmasına rağmen mahkemeler, kararlara direnerek, gerekli adımları atmıyor. Dünyada AİHM’de en fazla mahkum olan ülkelerden biri olan Türkiye, kararları yerine getirme zorunluluğu olmasına rağmen kararları uygulamamakla gündemde.
Kararlar kabul edilmiyor
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AİHM’in kararlarına karşı “Esasen AİHM bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez”, “Biz görevdeyken Selo içeriden çıkamaz” gibi açıklamalar yaparak, kararları kabul etmedi.
Bakandan da tepki
Demirtaş, Kavala ve benzeri davalardan sonra AİHM’in Tunç, ByLock ve Banka Asya’ davasında da Türkiye’yi mahkum etmesinin ardından bir kez daha AİHM kararları tartışma konusu oldu. ByLock kullanmak, Banka Asya’da hesabı olmak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmesi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç karara tepki gösterdi.
AİHM de yanlışmış!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ByLock ve Banka Asya’ davasında Türkiye aleyhine ihlal kararı veren AİHM’i eleştirdi. “AİHM’in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez” dedi. Tunç, “AİHM, Moreira Ferreira v. Portekiz (No. 2) kararında da belirttiği üzere bir temyiz mahkemesi değildir. AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir” dedi.
Siyasi açıklamalar
Bağlayıcı olan mahkeme kararının da yapılan açıklamalarla hükümsüz kılındığı bir sürece giriliyor. İktidar yetkilileri, yaptığı açıklamalar sonrasıda mahkemeler de benzer kararlar veriyor. Mahkemeler AİHM ve üst mahkemelerin bağlayıcı kararları uygulamak yerine aksi kararlarda direniyor.
HABER MERKEZİ