Merkez Bankası’nın (MB) önceki gün açıkladığı faiz oranı dünya basının gündeminde yer aldı. İngiltere’de yayın yapan Financial Times gazetesi, Türkiye’de mali piyasaların yine ağır bir darbe aldığını yazdı. “Türkiye, daha yüksek faiz sözü konusunda sessiz kalarak yatırımcıları sinirlendiriyor” başlığı ile yanınlanan haberde, açıklanan son verilerin MB’nin net döviz rezervlerinin geçen hafta 28 milyar 700 milyon dolardan 26 milyar 900 milyon dolara inerek, 1 milyar 800 milyon dolar azaldığını gösterdiği belirtiliyor.
Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybettiği, Ekim ayından bu yana en düşük düzeye gerilediği, bu ayki değer kaybının yüzde 7’yi bulduğu da aktarılıyor. Haberde şöyle denildi: “Merkez Bankası geçen yıl, rekor seviyelere gerileyen Türk Lirası’nda istikrar sağlanması için faiz oranlarını ciddi düzeyde artırdı. Bu adım, piyasaların sakinleşmesine yardımcı oldu. Ancak uzmanlar enflasyon yüzde 20’ye yakınken ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ancak Merkez Bankası politika faizini yüzde 24’te sabit tuttu.” Stratejist Cristian Maggio, konuya ilişkin, MB’nin açıklamasının piyasalar tarafından son derece olumsuz algılandığını söyledi. “Merkez Bankası’nın, gerekirse faizleri artıracağı taahhüdünde bulunmuştu. Son açıklama ise bu ihtimali azaltıyor” diye konuşan Maggio, “Bu sözden vazgeçilmesinin, Merkez Bankası’nın kayda değer bir rahatlığını veya saflığını gösterdiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüksek faize şiddetle karşı çıktığı ve onun bu tavrının sık sık uzmanlar ve yatırımcılarca eleştirildiği de belirtildi. Stratejist Timothy Ash de “Merkez Bankası boşa zaman geçirmeyi bırakıp işe sarılmalı ve döviz rezervlerinin neden hala azaldığını açıklamalı. Bu açıklamanın gecikmesi rahatsız edici” dedi. Uluslararası mali kurumdaki bir Türk uzman döviz rezervlerinin azalmasıyla ilgili olarak, “Ülkenin kırılganlığı daha önce görmediğimiz düzeyde” degerlendirmesi yaptı.
Rezervler azaldı
Merkez Bankası’nın, Mart 2019 dönemine ilişkin “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” verileri yayımlandı. Resmi rezerv varlıkları, martta bir önceki aya göre yüzde 3.8 azalarak 96.3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları yüzde 4.8 azalarak 74 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 0.7 azalarak 20.8 milyar dolara geriledi. Vadesine bir yıl veya daha az kalmış merkezi yönetim ve MB’nin önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri menkul kıymetler, martta bir önceki aya göre net bazda yüzde 70 artarak 25.2 milyar dolara yükseldi.
EKONOMİ SERVİSİ