İnfaz düzenlemesi ile iktidarın ‘yandaşa’ af çıkardığını söyleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “‘Rahşan affı’ sözünden sonra Türkiye siyasi hayatına ‘Yandaş affı’ sözü de kazılmış olacak” dedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, infaz düzenlemesine ilişkin Meclis’te basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP’li milletvekilleri, tutuklu siyasetçi, gazeteci, avukat ve hasta tutukluların fotoğrafları ve ‘İnfazda eşitlik istiyoruz’ dövizlerini taşıdı. Oluç, düzenlemenin koronavirüs nedeniyle getirilmediğini ve iktidarın fırsatçılık yaptığını belirtti.
Fırsattan istifade
İktidarın düzenlemeyi bir yıldan fazladır hazırladığını itiraf ettiğini de dile getiren Oluç, “Bizde zaten bunu söylüyoruz. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam koşullarının dikkate alınmaları sonucunda salınmaları gerektiğini söylüyorduk ve düzenlemenin koronavirüs salgınıyla alakalı olmadığı çok net olarak görülmüş oldu. İktidar fırsatçılık yapıyor” dedi. İktidarın, 70 maddelik infaz düzenlemesi paketini cezaevlerinin boşalmasını zorlaştırmak için getirdiğini ve cezaevlerinin boşaltılmasını geciktirdiğini ifade eden Oluç, şöyle konuştu: “Bu 70 maddenin içinde bir sürü konu var. Bunlardan bir tanesi infaz mahkemeleri düzenlemesi; ne aciliyeti vardı, yoktu. Ama işte fırsatçılık yapalım bunu da halledelim dedikleri için. Ya da bazı maddeler var ki cezaları ağırlaştırıyor ya korona virüs salgını nedeniyle cezaevinde tehdit altında olan tutuklu ve hükümlülerin salınması meselesinin ceza artırımı maddeleriyle ne alakası var. Hiçbir alakası yok ama uzun zamandır hazırladıkları bir paketi fırsat bu fırsat diye 70 maddelik bir paketi getirdiler ve şimdi Meclis’i bununla meşgul ediyorlar.”
‘Yandaş affı’
Oluç, infaz düzenlemesi ile iktidarın “yandaşa” af çıkardığına dikkati çekerek, “Bu bir yandaşa af teklifidir. Yani ‘Rahşan affı’ sözünden sonra Türkiye siyasi hayatına ‘Yandaş affı’ sözü de yazılmış ve kazılmış olacaktır. Bunun af olduğunu, teklifi getirenler de biliyor. Ama neden söylemekten çekiniyorlar çünkü toplumun tepkisinden korkuyorlar. İkincisi neden söylemiyorlar? Bir af olursa Meclis’te nitelikli çoğunlukla geçmesi gerekir. Yani muhalefet partilerinin önerilerine ve oylarına da ihtiyaç vardır. İşte bunu baypas etmek için, muhalefet partilerini dışlamak için de bunun af olmadığını iddia ediyorlar” dedi.
Sağlıkta şiddet
İktidarın fırsatçılıkta başka adımlar attığını da dile getiren Oluç, iktidarın, muhalefetin Meclis’e sunduğu ve AKP-MHP oylarıyla reddedilen “sağlıkta şiddet” yasa önerisini infaz düzenlemesine koymak istediğini belirtti. Sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda en hassas partinin HDP olduğuna ifade eden Oluç, “Bu konuda aylar önce kanun teklifi verdik. Sağlık emekçilerine dönük şiddet araştırılsın diye araştırma önergeleri verdik. Kimin oylarıyla reddedildi? AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Şimdi de infaz yasasının içine sağlıkta şiddetle ilgili bir madde sıkıştıralım diyorlar. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin ciddi tartışılması gerekirken, bunun toplumsal bir sorun olduğu çok açıkken, araya sıkıştırıp geçiştirelim diyorlar” diye konuştu.
‘İnsan biraz utanır, sıkılır, özür diler’
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Nail Noğay’ın, roman bir kadına “geber” diye attığı Twitter paylaşımına da değinen Oluç, “Bu iktidarın siyasetçilerin ve bürokratlarının ruh halini ve anlayışlarını yansıtan o kadar önemli bir örnektir. O kadar büyük bir ırkçılık insanlık dışı bir hareket yapmış. Sonra bunu siliyor, hesabı kapatıyor. Kaybolmuyor sizin attığınız hiçbir tweet, hiçbir paylaşım ortadan kaybolmuyor. Bunların hepsi insanlık tarihine utanç olarak yazılıyor. İnsan biraz utanır, sıkılır, özür diler, ‘bu yaptığım insanlık açısından kabul edilemez’ der” diyerek tepki gösterdi.
ANKARA