Alman İstihbarat raporunda, Türkiye seçime giderken sürgündeki gazetecilerin tehdit edildiğini, HRW ise seçim öncesi muhaliflerin hedefte olduğunu açıkladı
Türkiye seçimlere hazırlanırken uluslararası kuruluşlar ve Türkiyeli seçmenlerin yoğunlukta olduğu ülkeler bir dizi önlemler ve açıklamalar yapmaya başladı.
Türkiyeli seçmenlerin yoğunlukla yaşadığı Almanya’da hükümet bir dizi önlem almaya ve sürgünde olan Türkiyeli gazetecileri uyarmaya başladı.
Öte yandan seçimler yaklaşırken ülke içinde yaşanan hak gaspları, grev yasakları ve gözaltılar da insan hakları örgütlerinin gündeminde.
Almanya’da gazeteciler hedefte
DW Türkçe’ye konuşan İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı yetkilisi, Türkiye bağlantılı aşırı örgütlenmelerin Almanya’daki taraftarlarını da etkileme potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, gazetecilerin tehdit altında olduğunu ifade etti.
Muhalif gazetecilerin takip edildiklerini ve tehditlerle sindirilmeye çalışıldığını da kaydeden teşkilat, kendisinin görevinin de bu faaliyetleri gözetlemek, aydınlatmak ve alınması gereken önlemleri tespit etmek olduğunu belirtti.
Alman istihbarat raporlarında son yıllarda Ülkücülerin Türkiye’de AKP ile MHP’nin kurduğu ittifak nedeniyle kendisini bir nevi “iktidarda” gördüğü, bu nedenle de örgütlü Ülkücülerin özellikle resmi kanal ve mecralarında “şiddet çağrılarından kaçındığı”, ancak örgütsüz Ülkücülerin özellikle bir tehdit olarak ele alındığı görülüyor.
HRW’den açıklama: Muhalifler hedef alınıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)’nin yayınladığı 2023 Dünya Raporu’nun Türkiye başlığında Türkiye’de parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümeti eleştirenlerin sistematik olarak hedef altına alındığı belirtildi.
Raporda “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter hükümeti, 2023 yılının ilk yarısında yapılacak olan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümeti eleştirenleri ve siyasi muhalifleri sistematik olarak hedef aldı ve medya ile yargıyı güçlü bir şekilde nüfuzu altında tuttu” denildi.
Raporda ayrıca kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Ekim ayında yürürlüğe girdiğine ve bu yönlü hak gasplarının yaşanabileceğine dikkat çekildi.
HDP’ye yönelik siyasi baskılar ve kapatılma davası da raporda yer aldı.
Siyasi tutukluların ve eylem yasaklarının da hatırlatıldığı raporda toplamda Türkiye’de Erdoğan’a muhalif yapıların seçim boyunca hedefte olacağı vurgulandı.
HABER MERKEZİ