Libya’da iç savaş Salahaddin, Hallatat ve Ayn Zara gibi cephelerde sürerken Tobruk merkezli yönetim, Türkiye‘nin radikal örgütleri Suriye’den Libya’ya çekmeyi hedeflediğini açıkladı
Bölgesel güçlerden Trükiye ve Katar gibi ülkelerin desteklediği İhvancı gruplardan oluşan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Mısır, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkelerin desteklediği Halife Hafter’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar Trablus’un güneyindeki Salahaddin cephesinde şiddetlendi. Tobruk yönetimi, Suriye’deki Sele, İhvan güçlerinin Libya’ya sevk edilmek istendiğine dikkat çekti.
Trablus ile Türkiye arasında yapılan deniz alanlarını paylaşma mutabakatı ve asker gönderme anlaşması, Rusya ve Türkiye’nin denklemi yeniden ısıtmasıyla yeniden alevlenen Libya’daki iç savaş şiddetleniyor. Birkaç cephede savaş hali var. En son UMH’ye bağlı Burkan el-Gadab Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Meci, başkentin gündeyinde yer alan Salahaddin cephesinde, Libya Ulusal Ordusu Halife Hafter’e bağlı güçlerin konuşlandığı bölgelere şiddetli bir saldırı başlattıklarını duyurdu. Sözcü bazı önemli noktalarda kontrolü sağladıklarını iddia etti. Nisan 2019’dan bu yana Trablus cephelerinde süren savaş Hafter’in 12 Aralık’ta Trablus’a yönelik “Belirleyici Savaş” adıyla yeni saldırı dalgası başlatmasıyla yeni boyut kazanmıştı.
Kritik cepheler
Salahaddin Cephesi: Başkent Trablus’un güneyi. İki ana güç birbirine yakın alanda konuşlanmış durumda. Hallatat bölgesine yakın Yermuk Cephesi de denebilir. Hafter ordusu Yermuk Askeri Kışlası’nı alıp Firnac Mahallesi’ne geçmeye çalışıyor.
Hallatat Cephesi: Trablus’un 15 km güneyinde. Libya Ulusal Ordusu, Hamza Kışlası’nı geçerek Ebu Salim Mahallesi’ni almaya çalışıyor.
Ayn Zara Cephesi: Trablus’un 20 km güneyinde. Libya Ulusal Ordusu, Trablus’taki Mitiga Havaalanı’nı ve Suuk el Cuma bölgesini ele geçirmeye çalışıyor.
Vadi er-Rebi Cephesi: Ayn Zara’nın güneyinde ve Trablus’a 25 km mesafede. Ayn Zara’nın korunması için önemseniyor.
Zetarna Cephesi: başkentin 45 kilometre doğusunda. Tecura bölgesinin güneyinde. Bu bölge Hafter’e geçerse Trablus’a 200 kilometre mesafedeki Misrata’dan UMH’ye lojistik hattı kesmiş olacak.
Remle Cephesi: Başkentin 25 kilometre güneydoğusunda. Savani Mahallesi ve Remle bölgesi için taraflar çatışıyor.
Tavişa Cephesi: Hafter güçleri Trablus’a 40 km mesafedeki Verşafne kentindeki Saidiyye bölgesine ilerlemek için cepheyi saıcak tutuyor.
Kazirma Cephesi: Libya Ulusal Ordusu, başkente kadar uzanan Havalimanı Yolu’nu burası üzerinden denetimde turmak için savaşıyor.
Saidiyye Cephesi: Trablus ve Aziziye arasındaki bağlantı noktası için bu bölgede taraflar üstünlük sağlamaya çalışıyor.
Aziziye Cephesi: UMH elinde tutmaya çalışırken Hafter güçleri kuzeydoğudaki Evlad Telis noktasından zorluyor. El-
Hira Cephesi: Hafter güçleri Aziziye ve başkentin 100 kilometre güneyindeki Giryan kenti arasındaki bu şehri almaya çalışıyor.
Tobruk’tan sert çıkış
Libya’da General Halife Hafter güçlerinin desteklediği Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı askeri ve güvenlik iş birliği anlaşmasını yasa dışı saydıklarını yineledi. Temsilciler Meclisi’nin Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Talal El Mihoub, Trablus hükümetin meşru olmadığını ve bu tür anlaşmaları yapacak yetkisinin bulunmadığını, anlaşmayı hayrimeşru saydıklarını kaydetti. Talal El Mihoub söz konusu anlaşmayla Türkiye’nin “radikal örgütleri ve silahları Suriye’den Libya’ya çekmeyi hedeflediğini” söyledi.
AP haber ajansına konuşan El Mihoub ayrıca “Türkiye’nin ülkedeki kaos ortamını devam ettirerek Libya üzerinden Avrupa’ya terörizm yaymaya çalıştığını” öne sürdü. “Bu adım hem Arap ülkeleri hem de Avrupa Birliği için provokasyondur.” diyen Mihoub, ABD’den terörle mücadelede destek istedi. Anlaşmayı savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise pazar günü açıklamasında, “Şayet KKTC ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek bırakınız ekonomik faaliyetleri, bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar” dedi.
DIŞ HABERLER