2016’da Amed Suriçi’ni yok eden Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Güzel bir haberimiz var! Türkiye, Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi” diye duyuruda bulundu. Fransa’nın başkenti Paris’te dün gerçekleştirilen “24. Taraf Devletler Genel Kurulu” oturumunda yapılan oylamayla komite üyesi olduğunu belirten Ersoy, “Türkiye, 4 yıl sürecek üyeliği süresince Dünya Miras Sözleşmesi’nin yürütme organı olan ve yılda bir kez toplanan Dünya Miras Komitesi toplantılarında komitenin diğer üyeleri ile birlikte dünya miras listesi adaylarıyla ilgili karar alma sürecinde söz sahibi olacak. Ülkemiz 1983-1989 ve 2013-2017 yılları arasında da UNESCO Dünya Miras Komitesi’nde yer almıştı” dedi. Suriçi yerle bir edilirken tarihi mirası yok eden Türkiye’nin böyle bir komite içinde olması Dünya kültür mirasının korunması noktasında nasıl bir işleve sahip olabileceği merak konusu.
UNESCO Suriçi’ne ihanet etti
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, 2015 yılı ortalarında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında çok kapsamlı askeri operasyonlar düzenlenmiş, binlerce konut yıkılmış ve bu yıkım sırasında UNESCO’dan ses çıkmamıştı. Geçtiğimiz Ağustos ayında UNESCO’dan yapılan bir duyuru da tahrip edilen surlar ve Hewsel Bahçelerinin Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındığı belirtildi. Planlı ve sistematik bir biçimde yok edilen ve 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınmış olan Suriçi’ni yok sayan UNESCO, Diyarbakır Kalesi ve Hewsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanını, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne almaya karar vermesi, dünya mirasına yapılan bir ihanet olarak değerlendirildi.
Zülfü Livaneli’nin istifası
2016 yılında BM’nin İstanbul’da düzenlediği İnsani Zirvesi’ni eleştiren Zülfü Livaneli, “Diyarbakır Sur’da tarih hazinesi yok edilirken İstanbul’da Dünya Kültür Mirasını Koruma konuşmaları yapmak ikiyüzlülük anlamına gelmektedir” diyerek, 1996’dan sonra 20 yıl temsilciliğini yaptığı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO iyi niyet elçiliği görevinden istifa etmişti. TMMOB Diyarbakır UNESCO’dan bir heyetin 28 Kasım 2022’de Sûr ve çevresinde yaptığı incelemelere ilişkin yaptığı basın açıklamasında, UNESCO’nun sokağa çıkma yasaklarından yedi yıl sonra Sûr’da inceleme yapmasına tepki göstererek, Suriçi’nin Dünya Kültür Miras Listesi’nden çıkarılmak istendiği belirtilmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ