Gerilim, Türkiye-NATO ilişkilerine de yansıdı. Amerika’daki bir kuruluşun yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye önümüzdeki dönemde NATO’dan ayrılabilir, hatta ABD ile çatışma bile çıkabilir
New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye’nin yılsonunda NATO’dan ayrılma ihtimali giderek artıyor. Rapor, Academy Securities’e bağlı 10 emekli amiralle generalden oluşan Jeopolitik İstihbarat Grubu’nun 6 aylık çalışması sonucunda, emekli general James ‘Spider’ Marks ile eski askeri istihbarat subayı Rachel Washburn tarafından kaleme alındı. Çok zengin askeri deneyimi olan ikilinin formüle ettiği raporda “Türkiye’nin NATO müttefikliği artık garanti değil’’ denilirken, Türkiye’nin birkaç ay içinde NATO’dan çıkma potansiyeline dikkat çekildi. Sputnik’te yer alan habere göre, rapor, 24 Haziran seçimleriyle Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi ve yeni sisteme geçilmesi sonrası yayımlandı.
‘ABD ile çatışma ihtimali’
Rapora göre Türkiye ve ABD’nin çatışma ihtimalide bulunmaktadır. Rapor bu ihtimali şöyle değerlendiriyor: “Üstüne üstlük ABD ile Türkiye, ABD’nin Irak ve Suriye’de Kürt savaşçılara verdiği destek yüzünden ihtilafa düştü. Ocak ayındaki telefon konuşmasında Trump Erdoğan’a Suriye’de Türk ve Amerikan güçlerinin çatışması ihtimalinden derin endişesini ifade etti. NATO müttefiki Türkiye ile ABD’nin çatışmaya girmesi artık tasavvur edilemez değil. ABD’nin Kürt savaşçılarla ortaklığı, Erdoğan’ı NATO müttefikini Osmanlı tokadıyla tehdit edecek noktaya dek celallendirdi. PKK ile YPG, Irak ve Suriye’deki IŞİD’le mücadele operasyonlarının ayrılmaz parçası. ABD’ye göre YPG bölgedeki en etkili savaşçı ama Türkiye hem YPG hem de PKK’yı ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütü addediyor. Kürt savaşçıların yarattığı etkiye rağmen, ABD, Türkiye ile YPG güçlerini müdahil oldukları bölgelerden çekmek konusunda anlaştı, bu ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir ödündü.” Raporun ‘ne biliyoruz’ başlıklı sonuç bölümünde şöyle denildi:“Son 6 aydır Türkiye ile yükselen gerilimi inceliyoruz. Sürekli olarak ilişkilerin kötüleşmesini önemli bir dış politika endişesi olarak tanımladık. Türkiye’nin yıl sonunda NATO’yu terk etmesi potansiyelini olası görüyoruz. Erdoğan’ın yeniden seçilmesi Türkiye’nin yeni yönelimi üzerindeki demir yumruğunu pekiştirdi. Bu, tanıdık şeytan ve görünüyor ki gelecekte onu daha da iyi tanıyacağız.”
‘Müttefiklik’ vurgusu
NATO yetkilileri, Türkiye ve ABD arasındaki gerginliğe ilişkin, “NATO müttefikleri arasında zaman zaman görüş ayrılıkları oluşsa da müttefikler her zaman dayanışma ve birbirini koruma konusunda anlaşma sağladığını göstermiştir” vurgusu yaptı. Bir NATO yetkilisi, ittifak üyeleri arasında zaman zaman görüş ayrılığı olabileceğine, ancak bunun ittifak çerçevesinde temel konularda sağlanan mutabakata zarar vermediğine işaret etti. Konunun esasen ikili ilişkileri ilgilendirdiğini belirten NATO yetkilisi, “NATO müttefikleri arasında görüş ayrılıkları bulunsa da müttefikler dayanışma ve birbirini koruma konusunda her zaman anlaşma sağladığını göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.
DIŞ HABERLER