Avrupa Birliği’nden mülteciler için kullanmak amacıyla para alan Türkiye AB denetçilerine, aldığı fonu nerde kullandığına dair bilgi vermiyor
Avrupa ile sık sık mülteciler konusunda pazarlık yapan ve çok yüksek ödemeler alan Türkiye’yi zor günler bekliyor. Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yle 2016’da göç anlaşması imzalarken, bu kapsamda Suriye’den gelen mülteciler için Türkiye’ye en az 6 milyar avro (yaklaşık 208 milyar 894 milyon lira) vaad edildi.
Türkiye ise bu para karşılığında karşılığında mültecilerin Avrupa’ya geçişini durdurma sözü verdi. 2021’de Türkiye’deki mülteciler için 3 milyar avro (yaklaşık 104 milyar 400 milyon lira) daha gönderilmesi planlandı.
Paranın neye harcandığı bilgisi yok
Fonun temel amacı 4 milyondan fazla kayıtlı mültecinin bir bölümüne nakit ödeme kartı sağlamak, eğitim ve sağlığı iyileştirmek. Ancak DW Türkçe’nin aktardığına göre, Avrupa Birliği Sayıştayı (ECA) geçen yıl paranın etkili bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin takibinden sonuç alamadı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) denetçilere bilgiler vermeyi reddettiği belirtilirken, bir AB denetçisi, sebebi “Sadece verilere sahip olmadıklarını iddia ettiler” sözüyle açıkladı. Denetçi, “Verilerin normalde var olması gerektiğini biliyoruz” dedi
Talepler sonuçsuz bırakıldı
Avrupa Komisyonu’na göre en az 530 milyon avro (yaklaşık 18 milyon 447 bin lira) Türkiye’deki mültecilerin kaliteli kapsayıcı eğitimini desteklemek için ayrıldı. Bu paranın öğretmen maaşlarını ödemek, eğitim ekipmanı, öğretmen eğitimi, danışmanlık ve diğer rehberlik hizmetlerinin karşılanmasını amaçlıyordu.
Denetçiler, AB desteği alan okulların bir listesini ve devam eden mülteci öğrencilerin sayısını ile eğitim almayan çocukların okul sistemine yeniden entegre edilip edilmediğine ve sınav geçme oranlarına ilişkin bilgilerini isterken Türkiye bu taleplerin hiç birine cevap vermiş değil.
Kaynak: DW Türkçe