AKP-MHP yönetiminin kanlı çatışmaların sürdüğü Libya’da barışa engel olduğu kaydediliyor
Libya’daki çatışma ortamının çözümü ve seçimlerin yapılması için yürütülen müzakerelere işaret eden Libyalı askeri analist Mihemed Terhûnî, Türkiye’nin ve çetelerinin Libya’dan çıkarılmadan çözümün mümkün olamayacağını belirtti.
ANHA’dan Yehya El Hebib’e konuşan Mihemed Terhûnî, Libya’da yürütülen çalışma ve müzakerelerin sonuç vermediğini belirtti. Mihemed Terhûnî şunları söyledi: “Birçok taraf müdahale etti. Onlar da çözüm istemiyor. Libya tarafı, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na bağlı askerlerden oluşan 5+5 Askeri Grubu ve batı yanlısı taraf rol oynadı. Bazı maddelerde anlaşmaya varıldı. Ancak bazı hususlar hâlâ yetkililere bağlıdır. Hiçbir çözümü kabul etmeyen Ebdulhemid El Dabîba hükümetinden bahsediyorum. Görüşmelerin önünde bir başka engel daha bulunuyor. O da Türkiye’nin Libya’daki varlığıdır. Türkiye’nin özellikle batı bölgesinde ekonomik, mali ve siyasi işlere müdahale etmesi ve herhangi bir anlaşmanın imzalanmasına izin vermemesinden dolayı her türlü adımı engelleniyor. Libya için çözüme giden yolu da engelliyor. Hükümet Osame Hemmad’ın başkanlığında bir imar yapmayı amaçlıyor. Doğuda, güneyde ve batıda bazı bölgelerde ne kadar ilerleme kaydedildiğini gördük. Ama ne yazık ki bu çabaların önünde engeller var. Bu engel de Türkiye ve çeteleridir. Bunlar istikrar için değil, ülkeye zarar vermek için bulunuyor.”
Sultan Grubu ve Nijer iddiası
Batı bölgesindeki duruma ilişkin Mihemed Terhûnî şunları anlattı: “Çözümün önündeki bir diğer engel ise batı bölgesinde Misrata’daki terör gruplarını destekleyen terörle mücadele milisleri gibi milislerin varlığıdır. Ayrıca terör grupları tarafından finanse edilen Ebdulxeni El Kekli milisleri de var ve bu milislerin gün geçtikçe yenilgileri ortaya çıkıyor. Bunun yanında başka birçok sorun daha var. Batıda birçok kez taraflar arasında sorunların olduğunu ve kendi aralarında çatıştıklarını sık sık duyduk. Bölgede El Redi milisleri ve daha birçok milis var. Esir değişimi anlaşması vardı ve yapıldı ama sıra çetelerin sınır dışı edilmesine gelince El Dibeybe hükümeti buna karşı çıktı. Şimdi de müttefiki Türkiye’yi ve Suriyeli çeteleri ikna etmek için var gücüyle çalışıyor. 20 bin çeteden bahsediyoruz. Son birkaç günde bine yakın Suriyeli çetenin Türkiye’den geldiğini duyduk. Sultan Grubu’nu Nijer’e göndererek, oradaki savaşa katılmaya hazırlanıyorlar. Sonra Libya’daki çatışma komşu ülkeleri de etkileyecek. Türkiye ve çeteleri gitmediği sürece çözüm olmayacak. Libyalı taraflar, seçim yapılmasını istemeyen partilerin uzaklaştırmaları konusunda anlaşmaları gerekiyor.”
TRABLUS