FİDH Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, Türkiye’nin AİHM kararlarına karşı direnmesi durumunda konunun Avrupa Konseyi’ne taşınacağını ve konseyden atılması sürecine gidilebileceğini söyledi
“Çöktürme Planı” kapsamında başlatılan siyasi soykırımın bir parçası olan HDP eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemes (AİHM) Büyük Dairesinin kesinleştirdiği mahkumiyet kararını tanımayan Türkiye zor durumda. Merkezi Fransa’nın Paris kentinde bulunan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) Genel Başkan Yardımcısı ve siyasetçilerin avukatı Reyhan Yalçındağ, “Gözaltı, tutuklama ve cezaların yer aldığı sürecin tümünün siyasi olduğu artık uluslararası bir mekanizma olan AİHM’in aldığı kararlarla ortaya çıktı ve netleşti. Aynı zamanda bunun tarihi, siyasi ve sosyolojik yönleri de var” diye konuştu.
Kararlar çok net
Yalçındağ, kararın çok net olduğunu ve tüm sonuçların ortadan kaldırılması yönünde olduğunu dile getirdi. Karar ile tutuklu ve hükmü kesinleşmiş olanların tahliye edilmesi, cezaevinde olmayan ya da verilen cezayı bitirenlere dair yapılan yargılamaların da yenilenmesi gerektiğini ifade eden Yalçındağ, Yüksekdağ ve 12 milletvekili hakkında 8 Kasım 2022’de verilen ve 3 Nisan’da AİHM Büyük Daire tarafından kesinleşen karara dair Türkiye’nin itirazına da değinerek, Türkiye’nin tekrar “klişe argümanlar” ile kendini savunmaya çalıştığını söyleyerek, “Sonuç olarak boş, kof, dipsiz ve soyut kaldığı için mahkeme tarafından hemen reddediliyor” şeklinde konuştu.
‘Çözüm Süreci’ne ceza
Kararın kesinleştiği gün Yüksekdağ’ın tahliye edilmesi için Kobanê Davası’nın sürdüğü Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapıldıklarını aktaran Yalçındağ, “Tutuklandıkları dosya ile bu dosya ayrıymış gibi tutum sergiliyor. Derece mahkemesi siyasi saiklerle karar vermeyi sürdürüyor. Süreci uzatma, bu insanları siyaseten yıpratma güdüsü var. Bunun yanı sıra bir nevi ‘çözüm sürecini’ ve akabindeki o çözüm umutlarına dair havayı cezalandırmaya dair bir yaklaşım var” dedi.
Atılma süreci yaşanabilir
Yalçındağ ayrıca Türkiye’nin AİHM kararına direnmesi durumunda konunun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK) önüne gideceğini belirtti. Yalçındağ, Türkiye’nin de içinde yer aldığı komitenin, Türkiye’nin oy kullanma haklarının askıya alma ve bir dizi işlem ile başlatabileceğini söyledi. Yalçındağ, “Hatta Türkiye’nin konsey üyeliğinden atılmasına kadar gidebilir süreç” diye dikkat çekti.
Haber: Mehmet Aslan / MA