Türkiye’nin Fırat Nehri’nin debisini düşürmesi ile elektrik ve su sorunu yaşanan Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde çocuklar, içme suyu olmadığı için hastalanıyor
Türkiye’nin, Fırat Nehri’ndeki suyun debisini düşürmesinin ardından Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanan su sıkıntısı aylardır sürüyor. Elektrik ve içme suyu sorunu yaşanan halk, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla birlikte ciddi bir insani krizle karşı karşıya. Hayvanların susuzluktan öldüğü bölgede, çocuklar da salgın hastalık riski ile karşı karşıya.
40 dereceyi bulan sıcaklıklarda elektrik kesintisi nedeniyle soğutucu kullanamadıklarını ifade eden Til Temirli Omer Abdullah, sıcaklıklara dayanamayan kız çocuğunun hastalandığını söyledi. ANHA’ya konuşan Omer Abdullah, “Elektrikler olmadığında çocukların vücut ısıları yükseliyor. Elektrikler geldiğinde ise çocuklar klima ve vantilatörden serinlemeye çalışıyor. Bu da çocuklarımızın hastalanmasına neden oluyor” dedi.
Türk devletinin Fırat suyunu azaltması, elektrik sorunuyla birlikte içme suyu sorununu da beraberinde getirdi. Günde 70 çocuğu tedavi ettiklerini belirten Lêgerîn Hastanesi çalışanı Dilo Mihemed ise, “Sular kesildiği için insanlar kirli su içmek zorunda kalıyor. Çocuklar kirli su yüzünden bağırsak enfeksiyonu kapıyor” diye konuştu.
Til Temir Elektrik Dairesi Eşbaşkanı Fehed Simêla da nehir suyundaki düşüşü nedeniyle elektrik dağıtımında zorlandıklarını ifade etti: “Til Temir’de çoğu kişi jeneratör de kullanmıyor. Halkımızın ihtiyacını giderebilmek adına 19.00-07.00 saatleri arasında düzenli elektrik vermeye çalışıyoruz.”
Yaz sıcaklarının normalin üzerinde seyrettiği Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê Kantonu’nda, hava sıcaklığı rekor düzeye ulaşmış, 29 Haziran’da termometreler 50 dereceyi göstermişti.
DIŞ HABERLER