Ekim ayına ilişkin perakende satış rakamlarına göre hacim yüzde 2,6 azaldı. Daha önce açıklanan sanayi büyüme rakamlarında da yüzde 1,9 düşüş yaşanmıştı. Veriler Türkiye’nin her alanda küçüldüğünü gösteriyor
Önceki gün açıklanan sanayide büyüme oranı ve işsizlik oranın düşük gelmesinden sonra, dün açıklanan perakende satış hacminde de düşüş yaşandığı görüldü. Bu rakamlar yılın son çeyreğinde büyüme oranın negatif geleceğini ve krizin daha da derinleşmeğine işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayına ilişkin perakende satış hacmi endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,6 azaldı. Söz konusu ayda, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,6 geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 düşüş gösterdi. Bu dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7,6 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,6 arttı.
Perakende ciro
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,1 düştü. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,6 gerilerken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,6 artış kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, ekimde yıllık bazda yüzde 18,2 yükseldi. Bu dönemde, içecek ve tütün satışları yüzde 23, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 14,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 20,1 arttı.
Pazartesi de küçüldü
Önceki gün açıklanan sanayi büyüme rakamlarında da önemli bir düşüş yaşandığı görülmüştü. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,9 düşüş kaydetti. Beklenti aylık bazda değişim olmaması, yıllık bazda yüzde 4,3 düşmesiydi. Açıklanan iş gücü verilerinde negatif gelmiş ve işsiz sayısını artığı görülmüştü. Eylül ayı işsizlik rakamları geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan artarak eylül ayında yüzde 11,4 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 330 bin kişi artışla 3 milyon 749 bin kişiye ulaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 749 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,8 puanlık artış ile yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti.
EKONOMİ SERVİSİ