Türkiye, OECD raporuna göre gelir adaletsizliğinde Avrupa’da ikinci oldu. Enflasyonla birlikte yoksulluk artarken öte yandan milyonerlerin sayısı da artmaya devam ediyor
Türkiye Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve TÜİK verilerine göre gelir adaletsizliğinde sınıfta kalmış durumda. TÜİK verilerine göre Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik grup toplam gelirin yüzde 47,5’ine sahip.
OECD raporuna göre ise Türkiye 37 üye ülke arasında gelir dağılımı adaletsizliğinin en yüksek olduğu 4. Ülke. Avrupa’da gelir eşitsizliğinde Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke Bulgaristan.
Türkiye AB’de ikinci ülke
Rapora göre dünyada gelir eşitsizliğinde zirvede Kosta Rika yer alırken onu Şili ve Meksika izliyor. Türkiye ise bu veride Meksika’nın hemen arkasında 4’üncü sırada. OECD verisinde Türkiye’den hemen sonra ABD ve İngiltere’nin gelmesi dikkat çekiyor.
En az gelir adaletsizliği Slovakya ve Slovenya’da.
Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde ise gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda.
Türkiye’de servet transferi
Türkiye’de servet dağılımında yaşanan transfer muhalefetin ve ekonomistlerin sık sık iktidarı eleştirdiği bir konu.
Özellikle döviz kuru üzerinden Kur Korumalı Mevduat Hesapları’nın servet transferinde önemli bir rol oynadığı muhalefet tarafından sürekli dile getirilen bir durum.
Geçtiğimiz yıl dolar kurunun Türkiye tarihinin en yüksek seviyelerini gördükten sonra gece yarısı alınan bir kararla Kur Korumalı Mevduat Hesabı’na geçilmiş bu durum sonrası dolarda ani bir değer kaybı görülmüştü.
Muhalefet ise hükümetin bu kararından önce sermayedar gruplarını haberdar ederek servet transferi gerçekleştirildiğini iddia ediyor.
Ayrıca bir başka iddia ise iktidarın belirlediği faiz politikası üzerinden dile getiriliyor. CHP başta olmak üzere muhalefet partileri, faiz kararlarının bazı sermaye çevrelerinde bilindiğini bu bilgi ile döviz alım satımı yapılarak servet transferi gerçekleştiğini söylüyor.
Krizi fırsata çevirenler
Ekonomik krizde Türkiye’de gelir adaletsizliğinin başlıca sebebi. Döviz kurlarında yaşanan artış üreticilerin girdi fiyatlarını arttırınca bu durumu kaldıramayan birçok üretici kredi çekmek ya da iflas etmek zorunda kaldı. Bu iflaslarda yaşanan satışlar da birçok yeni zenginin ortaya çıkmasına neden oldu.
BDDK: Milyoner sayısı arttı
Yine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’na göre hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olan mudi sayısı Kasım 2021’den Nisan ayına dek geçen beş aylık süreçte 511 bin 405 kişiden 600 bin 118’e çıktı. Buna göre yüksek enflasyon döneminde 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu. Milyoner sayısı 2022’in ilk beş ayında yüzde 17 arttı.
HABER MERKEZİ