Dünyada her yüz kişiden yaklaşık 40’ının kullandığı internet birçok ülkede engelleniyor. Yasağa en çok başvuranlar arasında ilk sırayı Hindistan alırken, Türkiye ilk onda
Sputnik’in Acces Now tarafından hazırlanan bir rapora dayandırdığı haberine göre, son iki senede Hindistan 154 defa vatandaşlarının internete erişimini engelleyerek bu alanda uzak ara önde gidiyor. Hindistan’ı komşu ülke Pakistan izliyor. İslamabad yönetimi tam 19 kez ülkedeki interneti kapatarak listede ikinci sırada yer aldı. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında iç savaşın istikrarı sekteye uğrattığı Irak ve Suriye var.
Türkiye ilk 10 içinde
Bu ülkelerde sekiz kez internet kapatılmış. Listede interneti en çok kapatan ülkelerin başında Türkiye de geliyor. Ocak 2016’dan bu yana ülkede 7 kez internete erişim engellendi ya da internet hızı yavaşlatıldı. Rapora göre Türkiye’den sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, İran, Çad ve Mısır gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler yer alıyor. Hindistan’daki erişim yasakları genellikle siyasi olaylar, protestolar ve askeri operasyonlar. Bu kapsamda ülkenin doğusunda Bangladeş sınırında bulunan Darjeeling şehrinde çıkan olaylarda 45 gün boyunca internet kapatıldı. Bihar eyaletindeki Nawada şehrinde yaşanan halk ayaklanması sebebiyle de 40 gün internet erişimi durduruldu. Uluslararası Ekonomik İlişkiler Hindistan Araştırma Konseyi verilerine göre, ülkede 2012 ile 2017 arasında yaşanan 16 bin 315 saatlik internet yasağının hükümete faturası 3.04 milyar dolar oldu.
Türkiye’de engelleme
Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan askeri darbe ve darbe girişimleri sonrasında da internete müdahalenin arttığı gözlemleniyor. Günde ortalama 68 internet sitesinin yasaklandığı Türkiye’de, en çok yasak AKP iktidarı dönemende yaşandı. Türkiye ilk kapsamlı internet yasağı 2007 yılında yaşandı. AKP hükümetinin geçtiğimiz ay operasyon düzenleyip tutukladığı Adnan Oktar’ın şikayeti üzerine mahkeme kararıyla tüm WordPress.com sitesine Türkiye’den erişim yasaklandı. Bir diğer yasak ise 2011’de TBMM’de sunulan İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı idi. Toplumun ifade ve haber alma özgürlüğü karşıtı olarak kabul edilen bu düzenlemeye karşı Türkiye’deki en büyük kitlesel protestolardan biri gerçekleşti. Wikipedi ile Kürt sitelerinin büyük kısmı yasak. Küba, Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran’da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor. Tunus, Vietnam’da Yahoo, Google, Hotmail ve Microsoft gibi sitelerdeki internet akışı izleniyor.
DIŞ HABERLER