Türkiye, Demokrasi Endeksi’nde 2021 yılında 167 ülke arasında 103’üncü oldu. Türkiye, 21 ülkenin değerlendirildiği Batı Avrupa bölgesinde ise son sırada yer aldı
İngiltere merkezli araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yapılan değerlendirmede, ilk sırayı Norveç alırken Taliban örgütünün ağustos ayında kontrolü ele geçirdiği Afganistan son sırada yer aldı.
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 önlemlerinin Batı dahil birçok birçok ülkede baskı aracı olarak kullanılmaya devam ettiğine atıfta bulunulan raporda, bu durumun bireysel özgürlükler dahil genel olarak küresel çaptaki gerilemenin ana nedeni olduğu kaydedildi.
“Pandemi, dünyanın her yerinde demokrasi üzerinde olumsuz etki yarattı, ancak bazı bölgeler diğerlerinden çok daha kötü etkilendi.” denilen raporda, bu bağlamda en ciddi sıkıntının Latin Amerika’da yaşandığının altı çizildi.
EIU’nun değerlendirmesinde ülkeler, ‘tam demokrasi’, ‘kusurlu demokrasi’, ‘hibrit (karışık/melez) rejim’ ve ‘otoriter rejim’ olarak dört kategoriye bölündü.
Ayrıca Economist Intelligence Unit, ülkeleri, 10 puan üzerinden çeşitli kategorilerde değerlendirmeye aldı.
Türkiye, bir önceki yıla oranla bir basamak yükselse de 2021’de de yine hibrit rejim kategorisinde yer almaya devam etti.
Raporun Türkiye kısmında yapılan değerlendirmede, “Türkiye, bölgedeki tek ‘hibrit rejim’ ve son on yılda toplam puanda (genel değerlendirme) büyük bir düşüş kaydetti. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek artan otokratik yönetimini kabaca yansıması” ifadelerine yer verildi.
Erdoğan, ‘Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız’ dediği AİHM’e 3 kez başvurdu
Erdoğan’dan Osman Kavala açıklaması: Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız
Türkiye’nin 2012 yılında puanının 5,76 gibi yüksek bir seviye olduğu ancak geçen süreçte 1,41 puan kaybettiği belirtildi.
“Kamuoyunun hükümete olan güveninin zayıflaması nedeniyle puanı 2020’de 4,48’e ve 2021’de 4,35’e düştü” denildi.
“Artan fiyatlar, siyasi hatalar ve para biriminin değer kaybetmesinin sonucu olarak makroekonomik istikrarda zor kazanılan gelişmeler baltalandı. Halkın yaygın yolsuzluk nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığı, hükümete olan güveni zedeledi.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda Norveç 10 üzerinden 9,75 ile ilk sırada, Yeni Zelanda, 9,37 ile ikinci, Finlandiya 9,27 ile üçüncü, İsveç 9,26 ile dördüncü ve İzlanda 9.18 puan ile 5. sırada yer aldı.
Listede Türkiye’yi takip eden Pakistan 104’üncü sırada kendine yer buldu. Raporun büyük kısmının ayrıldığı Çin, 148’inci sırada yer alırken Suudi Arabistan 152 ve İran 154’üncü sıraya konuldu.
Ayrıca raporda, 2030’ların başında Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olacağı dile getirildi.
Kuzey Kore’nin 165, askeri darbe ile sivil hükümetin devrildiği Myanmar’ın 166’ıncı olduğu 2021 Demokrasi Endeksi’nde Afganistan, 0,32 puanla dünyanın sonuncusu oldu.
Kaynak: Euronews