Türkiye son yıllarda İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin atık plastik çöplerini ithal ediyor. İthal ediyor ancak bunun için para ödemiyor. Çünkü çöpten kurtulmak isteyen ülkeler gemilere yükledikleri çöpleri kendileri gideceği yere bırakırlarken aynı zamanda bu çöpleri alan ülke yöneticilerine el altından rüşvet verdikleri belirtiliyor. Türkiye’ye gelen çöpler çimento fabrikalarına, atık yakarak enerji üreten tesislere ve termik santrallere taşınarak buralarda yakılıyor. Yanma sonucu büyük bir çevre katliamı yaşanarak hem insan hem hayvan hem de bitki sağlığı hiçe sayılıyor. Yakma sonucu ortaya çıkan Furan ve dioksinler başta insanlar olmak üzere tüm canlıları kanser belası ile tanıştırıyor.
Geri gönderiyor
Filipinler ve Kanada arasında ‘savaş tehdidine’ varan krizle bir kez daha gündeme gelen plastik atık sorunu konusunda yeni bir adım Malezya’dan geldi. Zengin ülkelerin çöplerinin ülkelerine bırakılmasını reddeden Malezya, 3 bin ton plastik atığı geldikleri yerlere geri gönderecek. Malezya Enerji, Teknoloji, Bilim, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Yeo Bee Yin, illegal yollarla ülkeye sokulan 60 konteyner dolusu çöpün geri gönderileceğini açıkladı. Ülkenin ana limanı olan Port Klang’da incelemelerde bulunan Bakan, “Bu konteynerler sahte beyanlarla ve yasadışı yollardan ülkeye sokuldu. Çevre kanunumuzu açıkça ihlal ediyor. Gelişmiş ülkeleri plastik atık yönetimini gözden geçirmeleri ve çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermeye son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer Malezya’ya göndermeye devam ederseniz, onları geri yollayacağız, hem de hiç merhamet göstermeden” dedi.
Yoksul ülkeler çöplük gibi
Malezya istenmeyen atıktan sorumlu olan ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve Avustralya’nın da olduğu en az 14 ülke tespit ettiklerini açıkladı. Yeo Bee Yin, sadece İngiltere’de bir şirketin son iki yılda Malezya’ya 50 bin ton plastik atık gönderdiğini söyledi. Hükümetlere bu tarz şirketleri araştırma uyarısı yapan Bakan, ayrıca gelişmiş ülkelerde yaşayan halklara da duyarlı olma çağrısında bulundu. Yin, bu ülkelerdeki insanların atıklarının geri dönüştürüldüğünü sandığını ve sorunun farkında bile olmadığını söyledi. Malezya, halihazırda beş konteyner çöpü İspanya’ya gönderdi.
BM kararı yok hükmünde
BM’nin yoksul ülkelerin plastik atık çöplüğüne dönüşmesini engelleme amacı taşıyan sözleşmeyi, ABD hariç 187 ülke kabul etti. Gelişmiş ve zengin ülkelerin, çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermesi uzun bir süredir sorun yaşanmasına neden oluyor. Geçen yıl Çin başta olmak üzere bazı Asya ülkeleri bu uygulamaya yasak getirdi. Çin’in yasak kararının ardından Malezya plastik atıkların gönderildiği ana ülkelerden biri haline geldi. Ülkeye her yıl 7 milyon ton çöp bırakıldığı belirtiliyor. Geri dönüşüm tesislerinin sayılarının artmasına karşılık halk çevreye verilen zarar nedeniyle şikâyet ediyor. BM kararına imza veren Türkiye, kararda çöplerin hükümetlerin onayı ile alınma istisnasını uygulayarak hükümet onayı ile dünyanın çöpünü Türkiye’ye taşımayı sürdürüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ