Türkiye’nin Suriye’de girdiği çıkmazdan mevcut politikaları ille çıkmasının mümkün olmadığını belirten gazeteci Ekrem Ergül, ‘Türkiye bu tavrı ile tek başına kaldı’ dedi
Suriye ordusunun Heyet Tahrir El-Şam (El Nusra) ve Ahrar-uş Şam gibi selefi grupların denetimindeki İdlib kentine yönelik düzenlemek istediği operasyon, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Soçi Mutabakatı nedeniyle şimdilik ertelenmiş durumda. İran, Türkiye ve Rusya arasında yapılan Tahran Zirvesi’nde operasyonu engellemeye yönelik olarak istediği sonucu alamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 17 Eylül’de Soçi’de bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İdlib’deki silahlı grupların kentin güneyinde 15- 20 kilometre geri çekilip, burada “silahlardan arındırılmış bir tampon bölge” oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı. 15 Ekim’e kadar oluşturulması kararlaştırılan tampon bölge için belirlenen sürenin bitimine az bir zaman kalmasına rağmen, kentteki örgütlerin geri çekilmesine yönelik bir işaret yok.
Gazete Fersude Genel Yayın Yönetmeni M. Ekrem Ergül, İdlib ve bölgedeki diğer gelişmelere dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu. İdlib operasyonunun yapılmayacağını beklemenin “fazla iyimser” bakış olduğunu ifade eden Ergül, içerisinde El Kaide bağlantılı grupları da barındıran HTŞ’nin (Heyet Tahrir el Şam) şu ana kadar bir açıklama yapmamasına işaret etti. Ergül, HTŞ’nin muhtemelen mutabakata uymayacağını ilan edeceğini kaydetti. Rusya ve Türkiye ortak hareket ediyormuş algısı olduğunu, fakat gerçekte iki hısım olarak değil, iki hasım olarak aynı masada bulunduklarını vurgulayan Ergül, Türkiye’nin Ortadoğu’da içerisine girdiği çıkmazdan mevcut politikaları ile kurtulamayacağını söyledi.
Ergül şunları söyledi: “Suriye’de iç savaşın başlangıcında ABD ve Koalisyon güçleri ÖSO’yu desteklediler. Türkiye de bu ittifakın içerisindeydi. Kobane direnişi sırasında Koalisyon, Kürtlere destek vermeye başladı. Bir süre sonra da bu destek bir ittifaka dönüştü. Bu arada da koalisyon ÖSO’ya olan desteğini radikal-selefi eğilimlerinden dolayı kesti. Yani koalisyon dereyi geçerken at değiştirdi ve kazanan tarafta yer almayı bildi. Kürtlerin tarafında… Türkiye ne yaptı bu süreçte. Aslında bir parçası olduğu koalisyonun yaptığı strateji değişikliğine dahil olmayıp, bazı Körfez ülkeleri ile birlikte ÖSO’ya desteğe devam etti. Şimdi ise bu tavrında tek başına”
İSTANBUL