Girê Spî’den binlerce insanın göç etmesine neden olan Türkiye, 27 binden fazla mülteci ve paramiliter grup üyesini kente yerleştirdi. Türkiye’nin saldırıları nedeniyle Grê Spî’den göç etmek zorunda kalan Mistefa El İdan, ‘Ben çadırda kalıyorum çeteler evimde kalıyor, tarlamda hasat yapıyor’ sözleri ile yaşananlara isyan etti
Türkiye’nin desteklediği paramiliter gruplarla birlikte 09 Ekim 2019 tarihinde girdiği Girê Spî’de göç etmek zorunda kalan binlerce Kürt yurttaşın yerine paramiliter gruplar ve aileleri yerleştiriliyor. Bölgenin demokrafik yapısını değiştrimeyi hedefleyen Türkiye, kendisine sığınan Suriyeli mültecileri de paramiliter grupların kontrolündeki Girê Spî sınır kapısından geçirerek zorla göçerttiği bölge halkının evlerine yerleştiriyor. Bu uygulamalar paramiliter grupların ‘askeri polis’ adı verilen güçlerin denetiminde yapılıyor.
ANHA’da yer alan habere göre, aynı zamanda söz konusu kentte şiddet yanlısı (Çeçen ve Pakistan) ve diğer bazı (Katar ve Kuveyt) derneklerin finansmanıyla sınır boyunca düzinelerce üs inşa edildi. Haberde yer alan verilere göre, Türkiye’den sınır dışı edilerek silahlı grupların kontrolündeki Girê Spî’ye aralarında Iraklıların da bulunduğu 27 bin 140 kişi yerleştirildi.
Girê Spî’den göç etmek zorunda kalan , Özerk Yönetim’in 22 Kasım 2019’da kurduğu çadır kampa yerleşen Mistefa El İdan, yaşananlara ‘Ben çadırda kalıyorum, çeteler benim evimde kalıyor’ sözleri ile isyan etti.
Girê Spî kantonunun 10 kilometre batısında bulunan Kor Hesat köyünden olan Mistefa El İdan, 5 çocuk babası ve Türkiye’nin bu uygulamalarına sessiz kalınmasına tepkili.
‘Evime istihbarattan sorumlu Ebu Heyder yerleştirildi’
Evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Mistefa El İdan, “Dünyada adalet yok. Suriye halkı başlarına bu yaşananlar gelene kadar ne yaptı? Benim evim Gire Spi’de ama Xuta Şerrqi’den Ebu Heyder adında bir kişinin yerleştiğini duydum. Bu kişi Türk devletinin istihbaratından sorumludur. Ben ve çocuklarım yazın sıcağında, kışın soğuğunda çadırda yaşıyor, ızdırap çekiyoruz. Bin bir emekle yaptığımız evimizi terk etmek zorunda kaldık ve şimdi başkaları orada kalıyor, evlerimizde yaşıyorlar. Adalet nerede?” diye sordu.
‘Çeteler tarlamda hasat yapıyor’
Göç etmeden önce inşaatta çalıştığını anlatan Mistefa El İdan, “Göç ettikten sonra çeteler, benim geçimimi sağladığım malzemeleri mahalleden çaldığını duydum. Çetelerin tarlalarımda ekim ve hasat yaptığını duydum. Ailemin geçimini sağlamak için yevmiyeli olarak çalışıyorum. Bir şey yapamıyoruz. Türk devletinin ve çetelerinin ülkemizdeki eylemlerine bütün uluslararası toplum göz yumdu, bizi yalnız bıraktı. Ama biz hiçbir zaman evlerimize döneceğimize olan umudumuzu yitirmedik. Çünkü oraların sahibi biziz ve bir gün yine oralar hakkı olanlara verilecek” diye belirtti.
Mistefa El İdan, Türkiye’nin siyasi ve askeri koşulları fırsat bilerek bu topraklarda planlar gerçekleştiğini belirterek “Türkiye’nin Halep, İdlib gibi şehirlerden Suriyeli mültecileri kabul ediyor. Hama ve diğer yerlerde bölgenin demografisini değiştirmek, Suriye’deki çatışmanın ömrünü uzatmak ve bunun sonucunda uluslararası toplumun sessizliğinden de faydalanarak kendi hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Suriye topraklarında kirli planları var” diye belirtti.
Rakka’nın 35 kilometre kuzeyindeki Til Semir ilçesinde Girê Spî’den göç etmek zorunda kalan 6 bin 855 kişi kalıyor. Göçmenler zor şartlarda geçimlerini sağlıyorken, yardım kuruluşları da yaşananlara karşı sessizliğini koruyor.
DIŞ HABERLER