Sağlıkta artan şiddetin önlenmesi için “Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nın çıkmasını isteyen Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Ölmek istemiyoruz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabipler Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği, İstanbul’da Dr. Fikret Hacıosman’ın saldırı sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Tabipler Odası Diyarbakır Şubesi Genel Sekreteri Orhan İlim, sabah işe gitmek için evden çıkıp iş yerinde şifa vermek için çabaladıklarında, insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmediklerini söyledi. Sağlıkta şiddetin nedenin 2003’te çıkarılan sağlıkta dönüşüm yasası olduğunu dile getiren İlim, çıkarılan yasanın piyasa merkezli olduğunu belirterek, “Bu program sağlık hizmetine meta, hastaya müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil, nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir” diye konuştu.
‘Kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?’
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için görüşlerini kamuoyu, siyasi partiler ile hükümete sunduklarını aktaran İlim, Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı’nı hazırlayarak hükümete sunduklarını dile getirdi. İlim, “Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman’ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik. Ve bir kez daha Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunduk. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve İyi Parti’nin Grup Başkanvekilleriyle görüştük, TBMM’nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldık. Buna karşın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) son derece ilgisiz ve duyarsız tavırlarıyla karşılaştık” dedi.
‘Ölmek istemiyoruz’
Açıklamada konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise söyleyecekleri bir şeylerinin olmadığını söylemek istediklerini yıllardır dile getirdiklerini kaydederek, şunları kaydetti: “Artık bıçak kemiğe dayandı. Bir hafta önce bir meslektaşımızı daha kaybettik. Bu son olsun diyoruz. Sağlıkta şiddet mevcut sağlık politikalarından bağımsız olmadığını söyledik. Şiddete maruz kalmak istemiyoruz. Ölmek istemiyoruz.”
Zorunlu tutturulan nöbette ücretleri verilmiyor
İzmir’de ise, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Sağlık Sen İzmir Şubesi, icap ücretlerine verilmemesine ilişkin Ege Üniversitesi Hastanesi Poliklinik bölümü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Türk Sağlık Sen Başkanı Yasemin Zengin yaptı. İcap ücretin sağlık çalışanlarının cebine girmesi gerekirken, Zengin, bunun aksine cebinden ücret alınan bir noktaya gelindiğini belirtti. Sağlık hizmeti sunumunda ve hizmetin devamlılığında personel ihtiyacı nedeniyle icap nöbetini zorunlu olarak çalışanlara tutturulduğu dile getiren Zengin, bunun karşılığında bugüne kadar çalışanlara icap nöbet ücreti ödendiğini hatırlattı. Zengin, “Gelin bu yanlıştan bir an önce dönün ve çalışanlarımızın alın terinin karşılığını verin” Çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ