Birçok ülkede katliam yapan IŞİD’lilerin yargılanma sorunu çözülemiyor. Batılı ülkeler kapılarını IŞİD’lilere kapatırken, Gar Katliamı avukatlarından Doğanoğlu, IŞİD’lilerin az ceza alabilmek için Türkiye’yi istediğini vurguladı
IŞİD’in Ankara, Antep, Suruç, Diyarbakır ve İstanbul’da düzenlediği saldırılarda yüzlerce insan yaşamını yitirdi, binlerce insan da yaralandı. Katliamların ardından hem Türkiye hem de Avrupa’da başlatılan yargı süreçlerinde sanıkların çoğu ya serbest bırakıldı ya da yalnızca ‘örgüt üyeliği’ iddiasından ceza aldı. Bu saldırıların hepsinin aynı mekanizma tarafından gerçekleştirildiğini belirten hukukçular ise uluslararası mekanizmalarla ‘insanlığa karşı suç’ kapsamında yargılama yapılması için mücadele ediyor. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı avukatlarından Sanem Doğanoğlu, Türkiye ve Avrupa’da gerçekleştirilen katliamlara ve yargılama süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de katliamların ardından sanıkların birer birer serbest bırakıldığını anımsatan Doğanoğlu, iade edilen birçok IŞİD’linin akıbetinin bilinmediğini vurguladı. Türkiye gibi Avrupa’da da IŞİD’lilerin yargılanmalarının net bir şekilde yapılmadığının altını çizen Doğanoğlu, “Irak üzerinden Türkiye’ye kaç kişi giriş yaptı, kaç kişi iade edildi bilmiyoruz. 10 Ekim Ankara Katliamı’nda önemli faillerden olan Nusret Yılmaz birçok dosyada var olan ‘firari’ bir sanık. Yakalanmayan bu sanık, Gürcistan’dan çıkmaya çalıştı daha sonra Türkiye’ye iade edildi. Türkiye’ye iade edildikten sonra ise akıbeti hakkında bir bilgi yok” dedi.
‘Avrupa istemiyor’
Irak’ta yargılamaların başladığını, Avrupa’nın ise IŞİD üyelerini iade etmek istediğini belirten Doğanoğlu, Amerika’ya iadelerin olduğunu ancak bu iadelerde sürecin çok meşakkatli geçtiğini vurguladı. Avrupa ülkelerinin IŞİD sanıklarını almadığını dile getiren Doğanoğlu, şöyle konuştu: “Rojava’da halkların mahkemesi var. Onlar da ‘anti terör’ kanunu gereği Suriyelileri ve Iraklıları yargılıyorlar. Avrupa ülkeleri genel olarak kendi vatandaşlarını almıyor. Fransa söz gelimi Rojava’daki yargılanmalarda ‘Sizde idam cezası yok yargılayabilirsiniz’ dedi. Ama Irak ve Suriye açısından Avrupa şunu söylüyor; ‘İdam cezası veriyorsunuz ama bunu biraz esnetin. İdam etmeyin yargılayın ama bize de göndermeyin.’ İngiltere’nin durumu biraz daha farklı. Irak ne zaman iade başvurusunda bulunsa, İngiltere hemen vatandaşlıktan çıkarıyor ve kendi vatandaşlarını böylelikle bırakıyor.”
‘Türkiye ürkütmüyor’
Suriye’de savaştan kaynaklı yabancı uyruklu IŞİD’lilerin yargılama imkanı olmadığını ancak buna rağmen Avrupa ülkelerinin bir çözüm getirmediğini dile getiren Doğanoğlu, “Avrupa ülkeleri bu durumu kolayca halledebilir ama onlar da kendi topraklarına IŞİD üyelerini almak istemiyorlar. Avrupa ülkelerinde bu durum yaşanırken, Türkiye bu duruma sessiz kalıyor. 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir talepte bulunmuştuk; IŞİD’in tamamıyla ortadan kalktığı ilan edildiği dönemlerde Türkiye’ye çok fazla giriş olduğuna dair haberler çıktı. Kimlerin girdiği ve çıktığı üzerinden IŞİD üyelerinin yargılandığı dosya kapsamında olup olmadıkları üzerinden bir talepte bulunmuştuk. Talebimize cevap gelmedi. Durum böyle olunca IŞİD üyeleri Türkiye’de yargılanmak istiyorlar. Avustralyalı bir IŞİD’li şöyle demişti: ‘Beni Türkiye’ye iade edin, Türkiye beni yargılasın.’ Çünkü burada az ceza alacağını biliyor. Bu yüzden Türkiye’de yargılanmak istiyorlar. Türkiye yargı mekanizmaları onları asla ürkütmüyor. Ceza almayacaklarını düşündükleri bir yapı sunuyor” diye konuştu.
ANKARA