Sendikanın yüzde 50 zam talebine yanıt vermeyen işverenin, vardiya sistemi dahil birçok kazanılmış haklarda değişikliğe gitme isteği işçinin büyük tepkisine yol açtı
Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında başı çeken TÜPRAŞ’ta işveren Koç Holding ile işyerinde örgütlü Petrol-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde sonuç alanmaması üzerine başlayan arabulucu sürecinin ilk turunda da bir netice çıkmadı.İşçiler, dün yaptıkları eylemlerde kazanılmış haklardan taviz verilmeyeceği mesajını verdi. İşçilerden edindiğimiz bilgilere göre, işveren, sendikanın yüzde 50 zam talebini yanıtsız bırakımakla kalmadı, masaya kazanılmış hakların yeniden gözden geçirilmesi talebini de getirdi. Özellikle de vardiya sistemi, mazaret izni ile toplu sözleşme süreci bunların başından geliyor.
Mazeret izini hedefte
Buna göre, işveren 8 günlük mazaret izinlerini kaldırmak istiyor. Daha önce 10 gün olan mazeret izni son toplu sözleşmede 8 güne idirilmişti. Keza benzer bir değişikliği vardiya primlerinden gerçekleştirmek istiyor. Vardiya sayısını azaltmanın da düşünüldüğü gelen bilgiler arasında. İşçiler, “Tartışma zam alma zammından çıktı. Kazanılmış hakların korunmasına dönüşmüş durumda. Çok uzun zamandır aynı sistemle çalışıyorum. Sen bunula kar ediyorsun. Niye değiştiriyorsun. Ayrıca iki yılda bir yapılan TİS sürecini üç yıla çıkarmak istiyor’’ yorumuna bulunuyor. İşçiler arabulucu sürecinden de umutsuz.
İşçilere göre, arabulucu sürecinde de bir sonuç çıkmayacak. İşverenin, meseleyi Yüksek Hakem Kurulu’da çözme yoluna giderek, istediklerini elde etmeyi hedeflediği iddia ediliyor. İşçiler, işverenin ekonomik krizi gerekçe yaparak, hükümetin desteğini alıp, kazanılmış hakları budamaya gitmeyi kafasına koyduğunu vurguluyorlar.İlk arabulucu eşliğinde yapılan toplantıda anlaşma olmadı. Arabulucu sürecinin ilk görüşmesinde sendikanın yüzde 50 zam talebine karşın işverenin herhangi bir oran belirtmemesine işaret ediyorlar. Önümüzdeki pazartesi günü yapılacak görüşmede de bir rakamın gelmesinin zor olacağını öne süren işçiler, bundan sonraki adımın Yüksek Hakem Kurulu olacağını hatırlatıyor.
EKONOMİ SERVİSİ