Tunus’ta İhvan’ı Müslimin’in siyasi kolu En Nahda ile Cumhurbaşkanı Kays Said yönetimi arasındaki kriz Meclis feshi ile tırmanınca Erdoğan ‘darbe’ dedi. Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Türkiye büyükelçisi bakanlığa çağrıldı
Tunus’ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları iki ülke arasında tansiyonu yükseltti. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın sözlerine yanıt verdi. Türkiye büyükelçisinin Tunus dışişleri bakanlığına çağrıldı.
“Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir” diyen Erdoğan’a Tunus yönetimi tepki gösterdi.
Tunus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu açıklamalar Tunus’un iç işlerine kabul edilemez bir müdahale. Tunus, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri karşısında şaşkınlığını belirtiyor… Bu açıklamalar kabul edilemez. Tunus dost ülkelerle yakın ilişki kurmaya hevesli olduğunu hatırlatır fakat kararlarının bağımsızlığına ve egemenliğini reddeden ülkelere karşı olacaktır” denildi.
Tunus Dışişleri Bakanı Osman Jerandi de Twitter üzerinden, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve Tunus’taki Türkiye büyükelçisinin Tunus dışişleri bakanlığına çağrıldığını söyledi.
Neler yaşandı?
İhvan’ın Tunus kolu Nahda (Yeniden Doğuş Partisi) Lideri Raşid el-Gannuşi ile Cumhurbaşkanı Kays Said arasındaki kriz, İhvan ile diğer muhalefet partileri arasındaki çekişme 2021’de tırmandı. Temmuz 2021’de protestolar oldu. Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam Meşişi’yi görevden aldı ve parlamentonun yetkisini de dondurdu. Said, parlamentonun 30 günlük dondurulma süresinin dolmasından sonra 24 Ağustos’ta OHAL kararlarını uzattı. Meclis başkanı olan Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi yaşananların demokrasiye saldırı olduğunu kaydetti. Protestolar istedi. Ancak protestolar sönük kaldı.
Said Ekim 2021’de ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Necla Bouden’i atadı. Said, 6 Şubat 2022’de yürütmeyi de kendine bağladı.
Tunus Meclis Başkan Yardımcısı Tarık el-Fetiti’nin başkanlığında 30 Mart 2022 günü Meclis’teki bazı milletvekilleri çevrim içi oturum düzenledi. Meclis’teki 217 milletvekilinden 121’i internet ortamındaki oturuma katıldı.
Oturumda, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclis’i askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz 2021’deki olağanüstü kararlarının iptali için sunulan yasa tasarısı 116 oy ile kabul edildi. Cumhurbaşkanı Kays Said, bunu “darbe girişimi” olarak niteledi ve 31 Mart 2022’de Meclis’yi feshetti.
Kayyum atayan, milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırıp hapsa attıran Erdoğan ne dedi?
Türkiye’de seçilmiş belediyelere kayyumlar atayan, milletvekillerini dokunulmazlığını kaldırtıp hapse attıran Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 4 Nisan’da Tunus için açıklamayı yaparak “darbe” dedi. Erdoğan “Tunus’ta 30 Mart 2022 tarihinde Genel Kurul oturumu düzenleyen Halkın Temsilcileri Meclisi’nin feshedilmesini ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu gelişmelerin, Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik sürdürülen geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ediyor, seçimlere ilişkin açıklanan Yol Haritası’nın hayata geçirilmesine önem atfediyoruz “Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz.”
Erdoğan, 2019’da Tunus’ta Kays Said ile görüşmüştü.
TUNUS