Lapseki’de alanı genişletmeye çalışan TÜMAD Altın Madeni’ne karşı tepkiler ortaya çıkmıştı. TÜMAD’ın bir diğer altın maden işletmesinin olduğu İvrindi’de TÜMAD’a hizmet için maden lisesi açılıyor
Balıkesir’in Burhaniye ve İvrindi ilçe sınırları içinde kalan Madra Dağı altın madeniyle yerle bir ediliyor. Bu yağma sürerken, Türkiye’nin ilk madencilik lisesinin İvrindi’de açılacak olması manidar bir duruma işaret ediyor. İvrindi’de inşa edilen lise, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından açılacak. Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı verilen lisenin açılış törenine katılacak olan bakanlar aynı gün Nurol Holding’e bağlı TÜMAD maden şirketine ait İvrindi Altın-Gümüş Madeni siyanürle ayrıştırma işletmesini hizmete açacaklar.
Maden sahası 66 bin dönüm
TÜMAD maden şirketinin İvrindi-Burhaniye altın madeni sahası 6 bin 606.37 hektar yani 66 bin 063.70 dönüm ormanlık alanı kapsıyor. ÇED raporuna göre işletmede saniyede 57 lt. su kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük projelerinden olan bu projede 4 adet cehennem çukuru öngörülürken, bu çukurlardan çıkarılacak olan cevher siyanür havuzlarında ayrıştırılması sonrasında 54 milyon m3 siyanürle dolu zehirli pasa dağları ortaya çıkacak. Maden, Burhaniye’nin meşhur Düdüklü Suyu ve diğer su kaynaklarının hemen üstünde yer alıyor. İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye ve oradan Kozak yaylalarına kadar geniş bir alanı etkileyecek olan altın madeni için binlerce hektar alanda ağaç kesimleri yapıldı ve bölge ormansızlaştırıldı.
Meslek liseleri nedir?
Kırklı yıllarda açılan ve 2006’da sermaye ile Milli Eğim Bakanlığı’nın (MEB) işbirliğiyle ortak oluşturdukları proje olan ve adına “Meslek lisesi, memleket meselesi” başlığı ile meslek liseleri tamamen sermayenin hizmetine sokuldu. 80 yıldır meslek lisesinde okuyan gençler, ‘iş birliği’ ile ucuz ‘kalifiye’ işçi olarak yetiştiriliyor. Meslek liselerinde sömürü stajlarda başlıyor. Meslek liseliler, birçok ilde işletmelerde çalıştırılırken, iktidarın açıkladığı ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile bu liselerde ‘sermayeye daha fazla üretim’ süreci devreye sokulacak. Bu ‘vizyon’ ile liselerden mezun olan gençlerin sermayenin hizmetine koşulması hedefleniyor.
TÜMAD çok mutlu!
İvrindi’deki lisenin ise sermaye adına yararları daha fazla. Stajlarını yapacakları tek adres TÜMAD’ın altın madeni. Daha staj döneminde çok ağır koşullarda madenlerde sömürüye tabi tutulacak olan gençler aynı zamanda siyanür havuzlarından havaya karışan siyanürle zehirlenmeye ve olası bir siyanür sızıntısında ise hem anne ve babaları hem de bölgenin tarım bölgesi olması nedeniyle topraklar ve sular zehirle tanışacak. TÜMAD bu liseyle birlikte hem ‘kalifiye’ ve ucuz emek gücüne hem de kurulan siyanür havuzlarına karşı ortaya çıkabilecek tepkilerin önünü alıp toplumsal rızayı oluşturarak, bölgede kalıcı olmayı bu yolla sağlayıp mutlu olacak!
EKOLOJİ SERVİSİ