Avustralya, Guatemala, Katalonya, Bask, Brezilya,Filipinler, Uruguay, Kolombiya,Şili, İtalya, Hindistan, Norveç, Meksika, Kanada, İtalya, Almanya, Güney Afrika, İngiltere,Fransa, İsveç’teki aydınlar, Kürt liderlere ‘birlik’ mektubu gönderdi
KDP ve Türkiye’nin Zînî Wertê gibi yerlerde ortaya çıkardığı yüksek gerilim sürerken, tepki uluslararası boyuta da taşındı. 20 ülkeden 150’den fazla kadın siyasetçi, gazeteci, yazar ve akademisyen KDP, YNK, KCK, BM Genel Sekreteri, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Irak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na mektup göndererek, Kürtlere karşı özel savaş politikalarına dikkat çekti ve Ortadoğu’nun yeni kaosa sürüklenmesini önlemek için Kürt birliğinin önemli olduğuna işaret etti.
Avustralya, Guatemala, Katalonya, Bask ülkesi, Brezilya, Filipinler, Finlandiya, Uruguay, Kolombiya, Kanada, Şili, İtalya, Rusya, Hindistan, Mısır, Irak, İran, Norveç, Meksika, Kanada, İtalya, Almanya, Güney Afrika, ABD, İngiltere, Fransa, İsveç’te siyasetçi, gazeteci, yazar, akademisyen kadınlar, mektupta KDP, YNK, KCK liderlerine seslendi. Mektup BM Genel Sekreteri António Guterres, AK Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih, NATO Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Başkanı Wladimir Putin’e de gönderildi.
ANF’nin haberine göre mektupta “İnsanlık ölümcül salgının gölgesinde kendisini COVID-19’a karşı korumakla meşgul iken, bazı devletler militarist, agresif ve işgalci politikalarını devam ettirmek için bunu bir fırsat olarak kullanmaktadırlar. Türkiye, İran, Irak ve Suriye, Kürt kimliğini tümden reddeden politikalarda ortaklaşmış, hatta uluslararası kurumlar ve enstitüler bile Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını yasal, politik ve diplomatik anlamda tanımayı reddetmiştir. Kürtler sayısız defa insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının hedefi ve kurbanı olmuştur. Bu soykırıma paralel olarak, devletler Kürt kadınına karşı özel bir savaş yöntemi olarak kadın kırımı uygulamıştır” denildi.
Birlik istendi
Hegemonya peşinde böl-yönet politikasının Kürtlere karşı uygulandığı belirtilen meutup şöyle devam etti: “Türk devleti Zînî Wertê bölgesine yönelik büyük bir askeri saldırı için hazırlık yapmaktadır. Bu hazırlığın bir parçası olarak, Kürt güçlerinin vekil olarak orada konumlanması için yerel Kürt politik güçlerine baskı uygulamaktadır. Türk devleti, Kürdistan’ı daha da fazla işgal etme ve bölgeyi istikrarsızlaştırma amacıyla Kürtler arası bir iç savaşı kışkırtabileceğine inanmaktadır. Uluslararası bu kurumların/örgütlerin sessizliği Türk devletine Kürtlere karşı tek taraflı olarak hareket etmeyi sağlamaktadır. Zînî Wertê’deki mevcut anlaşmazlık kendi başına istisnai bir sorun değildir. Aksine, kanın akmasını provoke edecek ve yayılacak çatışmalardan sadece birisidir, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve Irak, Türk devletine sınırsız hareket özgürlüğü tanırsa. Bu yalnızca Kürtlerin bir iç meselesi değildir.”
Saldırı stratejisisinin IŞİD’in “yeniden dirilmesine yol” açabileceği kaydedilen mektupta, “Zînî Wertê ve Kandil’i koruma amaçlı Kürt partileri ve hareketleri arasında bir birliğin sadece Kürtlerin faydasına olmayacağı, aynı zamanda bölge barışına büyük ve hayati katkı sağlayacağına inanıyoruz” denildi.
Kazanımları koruma vurgusu yapılan mektupta Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni savunmak ve korumanın, geniş bölgenin demokratikleşmesi için zorunlu olduğu da kaydedildi: “Biz kadınlar, savaşın önüne geçmeyi ve tüm dünyada barışı ve ortak yaşamı sağlamayı bir görev olarak kabul ediyoruz. Son olarak sizlere çağrımız: Kürdistan, bölgesel ve global savaşların alanı değil, Ortadoğu’da demokrasi ve barış içerisinde ortak yaşamın ilham kaynağı olmalıdır.”
Bazı imzacılar
Mektupta imzası bulunan bazı isimler şöyle: Shirin Ebadi, Ela Gandhi, Malin Björk, María Eugenia Rodríguez Palop, Martina Michels, Margaret Owen, Maggie Bowdon, Debbie Bookchin, Prof. Ruchira Gupta, Prof. Anuradha Chenoy, Anjumara Khan, Dr. Ruchi Chaturvedi, Dr. Sharon L. Gustafsson, Laura Marcheselli, Graciela Lamancha, Claudia Hugo, Victoria Sandino Herrera, Idurre Bideguren, Sandra Moreno Zarza, Rosa Gallardo, Francisca Fernandez Droguett, Elena Esposito, Helene Bank, Mitra Derwishyan, Dr. Leyla Mazin, Fatin Saad, Tatiyana Anatoliyevna Odinsova, Debbie Brennan.
BRÜKSEL