Milyonlarca yaşamı yok etmiş ve insanları acıyla yüzyüze bırakmış olan savaş tehditleri büyüyor. Savaş politikalarının bir sermaye birikim aracı olduğu biliniyor. Hayvanlar bu amaçla köleleştirilip kobay haline getiriliyor.
Savaşlar genelde insanlara sonradan öğretilen ve doğuştan sahip olmadığı bir kavramdır. Savaşlar, yıkıcı ve travmatik sonuçlara sebebiyet verir. Savaşların mağdurları her zaman kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hayvanlar ve doğal yaşam olur. Türkiye’de ki mevcut iktidar savaş politikaları ile iktidara tutunma çabasını sürdürürken, sermaye yararına ‘savunma sanayi’ yatırımlarına kurdukları havuz şirketlere yağma alanı açarak, savaş araç ve gereçlerine yönelik üretimleri büyütme hedefi içinde oldukları görülebiliyor. Tüm bu süreçlere bağlı olarak savaş naraları atıldığı günümüzde askerleri akrep sokmasından korumak amacıyla olduğu iddia edilen akrep panzehir üretimmerkezi kurulacağı açıklandı.
Yeni sömürü alanı
İş dünyasının önde gelen 40 ismi bir araya gelerek 20 milyon liralık yatırımla akrep çiftliği kurdu. Tesiste elde edilecek panzehir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yanı sıra birçok ülke ordusuna pazarlanacağı duyuruldu. Aralarında Akın Kozanoğlu, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Tofaş’ın eski CEO’su Ali Pandır, Temsa’nın eski CEO’su Mehmet Buldurgan’ın bulunduğu birçok ünlü iş insanını bir araya getiren çiftlik, Eskişehir’de üretime geçti. Panzehir dışında, çiftlikte küresel ilaç ve kozmetik sektörü için önemli bir hammadde kaynağı olan akrep zehri üretilecek. Halen çiftlikte bulunan binlerce akrep Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden elle toplanıyor ve üremeleri sağlanıyor.
‘Bizim akrepler’
Akın Kozanoğlu, “Hayvan kaynaklı zehirlenmelere çare olmak için yola çıktık. Türkiye’de bunu yapan bir kurum yok. Devlet de ‘yerlileşme’ konusuna uyduğu için yatırımı destekliyor. İlaç üretimimiz başladı ve gelecek sene satışa çıkacak” dedi. Akreplerin de yerli ve milli katogariye alınarak salt sermaye çıkarı ve birikiminin hedeflendiği bu işle doğal denge bozulurken akreplerin yerli ve milli olarak nitelenmesi dikkat çekti.
Litresi 10 milyon!
Eskişehir Sanayi Bölgesi’nde 7 dönüm alan üzerine kurulan Alternative Biological Laboratories (ALBILA) Serum ve Biyolojik Ürünler tesislerinde, akrep zehri anti serum haline getirilerek ihraç edilecek. Litresi yaklaşık 10 milyon dolarla dünyanın en pahalı sıvılarından olan zehir, Şanlıurfa ve çevre illerinde bulunan Androctonus Crassicauda türü akreplerinden elde edilip üniversite sanayi işbirliğiyle anti serum haline getirilecek.
Mehmetçik soslu kazanç!
Açıklamalarda Meksika, Belçika, Cezayir, Hindistan gibi hayvan zehrinde uzman ülkelerle işbirliğine gidildiği belirtilirken ‘mehmetçik’ sosu ile yaptıkları süsleniyor. Açıklamada, doğada vatanını koruyan Mehmetçik için bu panzehirin çok önemli olduğu ve başka ülkelerin ordularına da panzehir satışı yapacakları belirtiliyor. Akrep zehiri sağımları Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) yapılacak.
Kadrolu akrepler!
Ankara’da devletin Hıfzıssıhha Merkezi’nde ‘kadrolu akrepler’ diye anılan bir serum üretim merkezi var ve iş adamlarının attıkları bu adımla panzehir ve zehir üretimi de özelleştiriliyor. 900 akrebin yer aldığı Hıfzısıhha merkezinde süren panzehir ve zehir üretimi bundan böyle özel sektör eliyle sayıları on binleri bulan akreple sürdürülecek. Serum üretimi için akrebe 12-15 voltluk elektrik verilerek zehrini boşaltması sağlanıyor. Bu zehir aralıklarla atlara ve diğer bazı hayvanlara aşılanıyor. İşlemin tamamı hayvanları bir kobay ve üretim aracı haline getiriliyor.
Her şey sermaye için…
Savaşların temel amacı insan öldürmek olarak görülemez. Ham madde, kaynaklar ve pazarları ele geçirme amacını güder. Yani kısacası savaşların başlıca amacı kârdır. Bu yüzden savaşlar, politikanın bir parçasıdır. Hayvanlarda bu ‘kar’ süreçleri bağlamında ya besin kaynağı, ya taşıma aracı ya da kobay olarak sermaye hizmetine koşulmaktadır Bugün dünyada 2000 yılı verilerine göre, sadece bir dakikalık askeri harcama için 1,9 milyon dolar ayrılıyor. Yani herhangi bir yerde 2 saatlik zamanda 230 milyon dolar silahlanmaya gidiyor. Sadece yere döşeli mayınlardan haftada 800 kişi ölüyor. 2 saatlik zaman diliminde dünyanın değişik yerlerinde 10 insan patlayan mayınla hayatını kaybediyor. Şimdiye kadar gerçekleşen savaşlarda dünyada milyarlarca insanın öldüğü biliniyor. Yine açıklamalara göre, savaş çığırtkanlığı yapılarak beyinler yönlendiriliyor. Günümüz verilerine göre 800 milyon insan açlıkla pençeleşirken, yalnızca bir günde yapılan askeri amaçlı harcamaların rakamı ise yaklaşık 2,5 milyar dolar ve bu tutar her saniye artmakta. Bu rakamın tek başına açlığı ortadan kaldırmak için fazlasıyla yeterli olduğu ise biliniyor.