TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alınarak yerine damat Berat Albayrak’ın çalışma arkadaşı atandı. Uzmanlar ‘TÜİK verilerinde kuşku arttı. Sarsılan güven bu atamayla daha da düştü ‘ derken, TÜİK kendini savundu
Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) Başkan Yardımcılığını vekaleten yürüten Enver Taştı görevinden alındı. Taştı’nın yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan getirildi. Taştı, müşavir kadrosuna alınırken Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yinal Yağan boşalan bu kritik göreve getirildi. Atama TÜİK verilerine dair kuşkuları yoğunlaştırırken, TÜİK atamaya dair açıklama yaptı.
Verilere güvenilemez
TÜİK’de başkanlık görevi de vekaleten yütürülüyor. Asaleten henüz bir atama yapılmadı. Söz konusu Genel Müdür Yardımcılığı bölümünde en önemli anket ve istatistikler gerçekleştiriliyor. Başta işsizlik verileri olmak üzere enflasyon ve demografik istatistikler de bu dairede gerçekleştiriliyor. Ayrıca yine bu başkan yardımcılığı uluslararası ilişkiler konusunda da yetkili. Enflasyon ve işsizlik gibi kritik verileri açıklayan Taştı’nın görevden alınması, uzmanların uzun süredir TÜİK verileri konusundaki kuşkularını derinleştirdi. İktidarın verilerle oynamasından şüphe edilirken, mevcut istatistikler bile uzmanlarca güvenilir bulunmuyor. Enflasyonun açıklanan yüzde 24’un çok üstünde olduğu, işsizlik verilerinin de aşağıda gösterildiği şüpheleri var.
TÜİK’ten açıklama
TÜİK Başkan Yardımcısı Taştı’nın görevden alınmasının enflasyon rakamlarıyla ilişkilendirilmeye çalışıldığı belirtilen TÜİK açıklamasında, “Kurumumuzun uzman personeli tarafından uluslararası standart yöntemlerle üretilen istatistiklerin alınan bir idari karar ileri sürülerek itibarının sorgulamasının kamu yararına hizmet etmeyeceği değerlendirilmektedir” denildi. Verileri uluslarası standartta ürettiğini öne süren TÜİK, “Kamuoyunda bazı çevrelerce TÜİK Başkan Yardımcılığı pozisyonuna ilişkin alınan atama kararı ile TÜİK tarafından yayımlanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilişkilendirilmeye çalışılmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen resmi istatistik temel ilkeleri ve Avrupa Komisyonu tarafından 2005 yılında kabul edilen Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarını içermekte olup Türkiye İstatistik Kurumu’nun mesleki ve teknik bağımsızlığını teminat altına almaktadır… TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplanmaktadır ve hesaplanmaya devam edecektir” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ