‘İşten çıkarmalar önce kadınlardan başlıyor’ diyen Kadın Savunma Ağı, TÜİK müdürlüğü önünde açıklama yaparak, kadın işsizliği ve güvencesizliği ile ilgili verilerin buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu vurguladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Kadın Savunma Ağı, krizin kadınlar üzerindeki etkisini protesto ettiler. Kadın Savunma Ağı üyesi Elif Çoban, kadın işsizliği ve güvencesizliği ile ilgili verilerin buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğuna vurgu yaptı. Çoban, toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren işsizlik ve enflasyon gibi konularda yapılan hesaplar ve açıklanan verilerin toplumun gerçeğini yansıtmaktan uzak olduğunu, TÜİK’in de bunu gizlediğini kaydetti. Çoban, bunun da kadınların görünmeyen emeğinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde, cinsiyetçi iş bölümünde, kadına yönelik tüm baskı ve şiddeti içinde barındırdığını belirtti.
TÜİK’in açıkladığı Kasım 2019 Dönemi Hane Halkı İşgücü Araştırması’na değinen Çoban, Türkiye genelinde 15 ve üzeri yaştakilerde işsiz sayısının 2019 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 327 bin kişi artarak, 4 milyon 308 bin kişiye çıktığını ve Kasım ayında işsizlik oranın yüzde 13,3 olduğunu anımsattı.
Cinsiyete dayalı ayrımcılık
DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısının Ekim 2019’da 7 milyona ulaştığını belirten Çoban, “Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,1 olarak hesaplandı. Ekim 2018’e göre geniş tanımlı işsiz sayısı 650 bin kişi arttı. Ülke nüfusunun neredeyse 10’da 1’i işsiz. İşsiz milyonlara biraz daha yakından bakınca gördüklerimiz toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığının işgücü piyasasında kadınları bilhassa genç kadınları vurduğunu gösteriyor. DİSK-AR raporuna göre Ekim 2019’da toplam işsizlerin yüzde 29,3’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşuyor. Kentsel genç kadın işsizliği ise yüzde 37’ye ulaşmış durumda. Yükseköğrenim mezunu kadın işgücünün işsizliği ise dikkat çekecek kadar yüksek” diye ifade etti.
‘8 Mart’ta alanlarda olacağız’
Çoban, “Kriz büyüdükçe işsizlerin sayısı artıyor. İşten çıkarmalar önce kadınlardan başlıyor. Erkek egemen toplumda evin geçimini sağlayan erkek, ev ve bakım işleri de kadınların yükü olduğu için önce kadınlar işsiz kalıyor” dedi. Kadın işsizliği ve güvencesizliğinin toplumsal bir sorun olduğunu belirten Çoban, istatistiklerin gerçeği yansıtmamasına itirazları olduğunu, 8 Mart’ta buna karşı alanlarda olacaklarını dile getirdi.