TTB, Sağlık Bakanlığı’nın ek ödeme yönetmeliğinde ısrar etmesine tepki gösterdi: “Ek ödeme yönetmeliği ile hem tıp eğitimi ile ilgili hem de koruyucu hekimlik ile ilgili uygulamalara balta vuruluyor. Performansa dayalı ödeme, hekimler ve toplum sağlığını olumsuz etkiler’
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB Uzmanlık Dernekleri, 12 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğine” ilişkin online basın toplantısı yaptı.
TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Adalet Cıbık, “Ek ödeme yönetmeliği ile hem tıp eğitimi ile ilgili hem de koruyucu hekimlik ile ilgili uygulamalara balta vuruluyor. Bu eşitsizlik, bu düzenleme kabul edilemez. Toplum sağlığını önceleyen hekimlik uygulamaları açısından Sağlık Bakanlığını tekrar sorumlu olmaya davet ediyoruz” dedi.
TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Ulusal Yeterlik Kurulu (UDEK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Funda Barlık, Sağlık Bakanlığı’nın ek ödeme yönetmeliğinin var olan eşitsizlikleri arttırdığını belirtti. Barlık, “Sağlıkta dönüşüm programı, sağlık ortamını piyasanın isteklerine göre dönüştürmüş, sağlık çalışanlarını çalışma ve ücretlendirme şekillerini de piyasaya uygun hale getirmiştir. Böylece sağlık çalışanlarının daha kolay yönetebildiği, güvencesizliği dayatan, rekabetçi bir çalışma ortamı oluşturulmuştur. Performansa dayalı ödeme, hekimler ve toplum sağlığı olumsuz etkileyecektir. Nitelik değil, niceliği önem vererek yönetmelik hazırlayarak koruyucu sağlık hizmetlerini değerli görmediği belirtmiştir. Performans uygulamasında temel kriter toplumun sağlığının iyiliği olmalıdır” uyarılarında bulundu.
Türk Toraks Derneği 2’nci Başkanı Oya İtil de yönetmeliğe değindi. İtil, devlet ve vakıf üniversite hastanelerinde bir eşitsizliğin olduğuna işaret ederek, “Üniversite ve vakıf üniversitesi hastanelerinde bir düzenleme belirsizliği var. Sağlık bakanlığı dışındaki kurumlarda düzeltmelerin yapılması çok önemli. Hekim dışı çalışanların da haklarını alması gerekiyor. Burada bir eşitsizlik var. Hepsinin temelinde tüketmeye yönelik, kışkırtılmış sağlık sistemi var. En başta nitelikli bir sağlık sistemi verilmeli ve sosyalizasyon sağlanmalı” diye konuştu.
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, yönetmeliğe dair sağlık ve meslek örgütlerine başvurulmadığını aktardı. Bulut, “Sadece yasa hazırlanırken sağlık ve plan bütçe komisyonunda katılım gösterip, görüşlerimizi dile getirdik. Son derece kısıtlı süreler tanındı. Görüşlerimizi tam olarak ifade edemesek de raporlarımızı sunduk” dedi.
ANKARA