Sağlık Bakanlığının başına hastane sahibi Fahrettin Koca’nın getirilmesini Sağlıkta Dönüşüm’ün bir sonucu olduğunu ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, “Sağlığın piyasalaşmasına, hastaların müşteri, hastanelerin işyeri olarak görülmesine karşıyız” dedi.
Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca yeni sistemin ilk kabinesinde Sağlık Bakanı olarak yer aldı. AKP’nin “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında hayata geçirdiği politikaları “sağlığın özelleştirilmesi” olarak tanımlayan ve bu politikalara karşı sağlığın kamulaştırılmasını esas alan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bu duruma tepki gösterdi.
‘Kamucu sağlık sisteminden yanayız’
TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, bu görevlendirmenin her şeyden önce etik olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bir özel hastane sahibinin o sağlık sisteminin başına geçmesi etik değil, kabul edilemez. TTB olarak kamucu bir sağlık sisteminden yanayız ve sağlığın piyasalaşmasına, hastaların müşteri, hastanelerin işyeri olarak görülmesine karşıyız. Bu şekilde yapılan sağlık uygulamalarına da karşıyız. Bu görevlendirmeyi sağlıkta dönüşüm politikalarının bir sonucu olarak değerlendiriyorum. AKP’nin 2003 yılından beri politikalarında sağlıkta dönüşüm uygulamalarını görüp, ona göre gerekli şeyleri söylemiştik. Bu politikaların sonucunun tamamen sağlıkta özelleştirme olacağını, hatta üniversite hastanelerinin bile özelleştirileceğini söylemiştik. Şu anda gördüğümüzde AKP’nin bu yolda hızla devam ettiği.”
‘Toplumun sağlığını nasıl koruyacaklar?’
Karşı karşıya kaldıkları bu durum nedeniyle ilk elden yaptıkları değerlendirmelerde bunun amaç ve isteklerine uygun olmadığını gördüklerini belirten Adıyaman, “Bütün toplumun sağlığını nasıl koruyacaklar, nasıl bir yöntemle toplum sağlığını koruyacaklar? Halka bizim istediğimiz gibi ücretsiz, eşit, erişebilir bir sağlık sistemi getirecekler mi? onu merakla bekliyoruz” sorularını yöneltti.
Adıyaman, “Devlet sağlığı tamamen toplumun, halkın üzerine yıkacak gibi görünüyor” dedi.
‘Özelleştirme devam edecek’
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de, yeni kabine ile devletin “şirket” gibi yönetileceğine dikkat çekti.
Erden, “Yeni kabineye genel olarak baktığımızda savaş politikalarında ısrar edecek, piyasacı bir mantıkla da devleti yönetmeye devam edileceği noktasında bir kabine oluştuğunu söyleyebiliriz. Sağlık alanına dönük ise, AKP’nin 24 Haziran seçimlerine giderken yayımladığı seçim bildirgesinde de 16 yıllık ‘sağlıkta dönüşüm’ yani yıkım politikasıyla övünen ve bununda devam ettireceğini ifade eden net cümleleri vardı. Bugün geldiğimiz noktada yeni kabinede Sağlık Bakanlığı’na özel bir hastanenin sahibinin, aynı zamanda Vakıf Hastaneleri Dernekleri Başkanı olan Fahrettin Koca’nın getirilmesi sağlık alanındaki özelleştirme, ticarileştirme, piyasalaştırma politikalarının hız kesmeden devam edeceğini gösteriyor. Aynı zamanda eşit, ücretsiz, anadilde sağlık hizmeti değil, paran kadar sağlık hizmeti anlayışının ısrarla devam edeceğini çok net görmekteyiz. Devletin tamamını kamusallıktan uzak bir özelleştirme ile yönetme niyetindeler. Sağlık alanı da tabi ki uzun süredir bu piyasacı mantıktan nasibini alıyor ve almaya devam edeceği görünüyor” diye konuştu.
‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’
SES olarak yeni rejime ve bir bütünen yürütülen sosyal hizmet politikalarına karşı duracaklarını söyleyen Erden, “Hem sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin geleceği, hakları konusunda hem de halkın sağlık hizmeti konusunda ve anadilde sağlık hakkı mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: MA