TTB’nin yaptırdığı ankete katılan sağlıkçıların yüzde 87’si, ‘Daha önceden hasta veya yakını tarafından sözel veya fiziksel şiddet gördünüz mü?’ sorusuna ‘evet’ yanıtı verdi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), ‘Hekimlerin Çalışma Koşulları, Ekonomik Sorunları ve Şiddet Hakkındaki Değerlendirmeleri’ başlıklı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. TTB Genel Merkez binasında yapılan açıklamada konuşan ve yerine kayyım atanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “AKP iktidarı sağlığı sermayeye teslim ediyor” dedi. Fincancı, artan bir şiddet eğilimiyle karşı karşıya olduklarını ve bu durumun hekimlerin Türkiye’de çalışmak istememesine neden olduğunu vurguladı.
TTB Merkez Konseyi üyesi Alican Bahadır ise hekimlerle 2023 Kasım-Aralık aylarında yapılan anketin sonuçlarını açıkladı.
Bahadır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Beyaz Reform’ açıklamasının sonuçlarını görmek için anket yaptırdıklarını belirtti.
Bahadır, yüzde 79’unun TTB üyesi olduğu bin 502 hekimin cevap verdiği anketin sonuçları şu şekilde paylaştı:
- “Çalışma şartlarınızın yoğunluğu nedeniyle hastalarınızla veya işinizle yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 64’ü ‘evet’ dedi. 2021 Eylül anketinde bu oran yüzde 68’di.
- “Daha önceden hasta veya yakını tarafından sözel veya fiziksel şiddet gördünüz mü?” sorusuna katılımcıların yüzde 87’si ‘evet’ yanıtı verdi. 2021 Eylül anketinde bu oran yüzde 83’tü.
- “Eğer daha önceden sözel veya fiziksel şiddet gördüyseniz, sonrasında Beyaz Kod veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulundunuz mu?” sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 36’sı ‘evet’ yanıtı verdi. 2021 Eylül ayındaki ankette bu soruya “evet” yanıtı verenlerin oranı yüzde 43’tü.
Bahadır, ayrıca ankete katılanların yüzde 59’unun son bir yıl içerisinde hasta veya yakınlarından fiziksel veya sözel şiddet gördüğünü, yüzde 69’unun son bir yıl içerisinde çalıştığı ortamda sözel veya fiziksel şiddet olayına şahit olduğunu, yüzde 91’inin ise yetkililer tarafından kendilerine sağlıkta şiddet açısından güvenli bir çalışma ortamının sağlanmadığını söylediğini paylaştı.
Beyaz Reform’un hekimlere ve sağlık ortamına derman olamadığını söyleyen Bahadır, “Çözüme giden yol ise TTB ve sağlık emek meslek örgütlerinin haklarımız için oluşturduğu talepleri birlikte mücadele ederek hayata geçirmektedir” dedi.
‘Her iki hekimden biri yurt dışına gitmeyi düşünüyor’
Anketin açıklamasının ardından Fincancı, “Yapılan ankette gördüğümüz gibi her üç hekimden sadece biri beyaz kod veriyor ama buna rağmen beyaz kod verileri artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı bize sayının ötesinde bir veri sunmuyor. Rakamlarda artış olmasına rağmen yalnızca üç hekimden birinin beyaz kod vermesi bu rakamların katlanarak arttığını gösteriyor. Hekimlerin yurt dışına gitme düşüncesine baktığımızda; ya her iki hekimden biri gitmeyi düşünüyor ya da hekimliği tümden bırakmayı düşünüyor. Burada çalışma koşullarının ağırlığı, Sağlık Bakanlığı’nın nöbet ertesi izin için genelge yayınlamasına rağmen bunun uygulanmaması ve idarenin baskıcı tutumlarıyla çalışma koşullarının ağırlaştırıldığını dikkate almamız gerekiyor” diye konuştu.
‘2024 Yılı daha zor olacak’
Yine yerine kayyım atanan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise, “Çalışma koşulları hepimizi zorlayan bir durum. 2024 yılında bakanlık eğer başta TTB olmak üzere sağlık alanındaki tüm meslek örgütleriyle, sendikalarla ortak bir şekilde sorunları çözme noktasına gitmezse 2024 yılı hem sağlık çalışanları hem çalışan hekimlerle sağlık emekçileri açısından daha zorlu geçecek” uyarısında bulundu.
Kaynak: MA