ABD Başkanı, yasadışı yollarla Meksika sınırından geçen ailelerin çocuklarından
ayrılmasına son veren bir kararnameyi imzaladı
ABD’yi, ‘yasadışı giriş yapan çetelerin katliam ve suçlarının kasıp kavurduğu’ sözleriyle göçmen politikasında katı bir tutum izleyen ABD Başkanı Donald Trump, yükselen eleştiriler üzerine geri adım attı
ABD Başkanı Donald Trump, dün ABD’nin göç politikasına düzenleme getiren yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Oval Ofis’te açıklamalarda bulunan Trump, “Mesele, aileleri birlikte tutarken aynı zamanda da güçlü, çok kuvvetli bir sınırımız olmasını sağlamak” dedi.
Kararnamenin getirdiği düzenlemeye göre, sınırı yasadışı biçimde geçtikleri takdirde aileler hep birlikte gözaltına alınacak. Kararname ayrıca çocuklu ailelerin adli işlemlerinin “öncelikli” olarak yapılmasını öngörüyor.
Geri adım
Bir hükümet yetkilisi, bu uygulamanın “sıfır tolerans” politikasının sona ereceği anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti. ABD yönetimi, “Sıfır Tolerans” politikası çerçevesinde yasadışı olarak sınırı geçen herkese suçlu muamelesi yapıyor. Çocuklar ebeveynleriyle birlikte tutuklanamayacakları için ailelerinden ayrılarak kamp ya da yurtlara gönderiliyor.
Trump, ABD-Meksika sınırında yaşanan krizden ötürü bir süredir baskı altındaydı. Kararnameyi imzalamadan kısa süre önce yaptığı açıklamada Trump, kararnamenin “bir nevi önleyici” nitelikte olacağını kaydetti. Trump, “nihayetinde” yasaların ABD Kongresi tarafından kararnameyle “uyumlu” hale getirilmesini umduğunu söyledi.
“Ülkemizde güvenlik istiyoruz” diyen Trump, “şefkat” kadar güvenliğe de önem verdiklerini vurguladı.
Trump, “Eğer gerçekten ama gerçekten acınası seviyede zayıf olursanız, ülkenizi milyonlarca kişi istila eder. Ama eğer güçlü olursanız, kalbiniz yoktur. Galiba ben daha ziyade güçlü olmayı tercih ederim. Bu zor bir ikilem” ifadelerini kullandı. Meksika sınırında yaşanan kriz nedeniyle eleştirilerin odağında olan Trump’a, bir göçmen ailesinden gelen eşi Melani Trump da tepki göstermişti.
2 bini aşkın çocuk
ABD İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 5 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında 2 bin 342 çocuk ailelerinden ayrılmış bulunuyor. ABD’ye giriş yapan binlerce göçmen, yer olmadığı iddiasıyla ülkedeki hapishanelere yerleştirilmesi de Washington yönetimine tepkilerin artmasına neden olmuştu.
WASHINGTON