Trump, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bütün ülkelere İran’a ambargo uygulamaya çağırdı. ‘IŞİD’i durdurduk’ diyen Trump, Suriye kimyasal silah kullanılması halinde yanıt vereceklerini tekrarladı
ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İran’ı “dünyada terörizmin önde gelen sponsoru” olarak nitelendirdi. Trump, “Tüm uluslardan, saldırganlığı devam ettiği sürece İran rejimiyle bağlantılarını kesmelerini istiyoruz” dedi. Donald Trump konuşmasında, İran ile 2015 yılında yapılan ve ABD’yi çektiği nükleer anlaşmanın Tahran için “talih kuşu” olduğunu söyledi. Trump, İran’ın anlaşma sonrası askeri bütçesini yüzde 40 artırdığını belirti. ABD Başkanı bu paranın “terörün finansmanı” için kullanıldığını, “Suriye ve Yemen’in mahvedildiğini” kaydetti. Ülkesinin Tahran üzerinde ekonomik baskıyı artırdığını vurgulayan Trump, İran rejiminin bu tavrını sürdürmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Trump, “Dünyanın terörizmin önde gelen sponsorunun dünya üzerinde herhangi bir kente nükleer saldırı düzenleyebilme imkânına sahip olmasına izin veremeyiz” dedi.
‘IŞİD’i durdurduk’
Suriye’deki durumun “yürekleri dağladığını” söyleyen Trump, IŞİD’in “kana susamış katillerini” başarılı bir şekilde durdurduklarını söyledi. Trump, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı takdirde ABD’nin karşılık vereceği uyarısını da yineledi. A BD Başkanı, nükleer silahlar tamamen ortadan kaldırılana kadar Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların devam edeceği mesajını verdi. Kuzey Kore lideri Kim Jongun ile Haziran ayında Singapur’da yaptığı tarihi görüşme sonrası Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri kestiğini, zirvenin hayal edilemez gelişmeleri beraberinde getirdiğini kaydetti. Trump konuşmasında Suudi Arabistan’ın olumlu bir örnek teşkil ettiğini söyledi; İsrail’i “büyüyen bir demokrasi”, AB’nin yargı bağımsızlığını ihlal etmekle suçladığı Polonya’yı da “kendi bağımsızlığını savunan bir ülke” olarak nitelendirdi.
Çin ile dengesiz ticaret
ABD Başkanı Donald Trump ayrıca, yönetiminin dünya ticaretinde daha fazla istismara hoşgörü göstermeyeceği uyarısında bulundu. Donald Trump, Çin ile “dengesiz ticaretin” de kabul edilemez olduğunu söyledi. Yasa dışı göçün ülkesinde suç ağlarını finanse etmeye yardımcı olduğunu, göç sonucu yerel nüfuslar için yaşamın da giderek zorlaştığını öne süren Trump, göçün uluslararası kuruluşlarca yönetilmesinin doğru olmadığı yorumunu yaptı. ABD Başkanı Donald Trump konuşmasının başında ise yönetiminin 2 yıldan kısa sürede tüm Amerikan yönetimlerinden fazlasını başardığını söyledi. Donald Trump, Amerikan ekonomisinin daha önce görülmemiş hızla büyüdüğünü, ABD sınırlarının denetiminin ve Amerikan ordusunun güçlenmesi ile ülkesini daha güvenli hale getirdiğini ifade etti. Trump, “ABD daha güçlü, daha zengin ve daha güvenli” dedi. Bu sözler salonda gülüşmelere yol açtı. Trump bunun üzerine “Söylediklerim doğru” dedi. Salondan daha yüksek şekilde kahkaha sesleri yükselince Trump’ın tepkisi “Bu reaksiyonu beklemiyordum” oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Trump konuşurken Genel Kurul Salonu’ndan ayrıldı. İki lider daha sonra Erdoğan’ın konuşması öncesi kısa bir süre sohbet etti.
İran’ın yanıtı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, tehditlerin ve “adaletsiz ambargoların” sona ermesiyle diyaloğun başlaması gerektiğini söyledi ve hiçbir ülkenin güç kullanarak müzakere masasına oturtulamayacağını vurguladı. Ruhani, “ABD’nin uluslararası ilişkiler konusunda otoriter bir anlıyaşı var. Gücün kendilerini haklı kıldığını düşünüyorlar. Güçten anladıkları yasal, meşru bir otorite değil, zorbalık ve dayatmayla güç kullanıyorlar” dedi. ABD geçen ay İran hükümetinin dolar satın almasını, altın ve diğer değerli metallerle ticaretini ve otomotiv sektörünü hedef alan ekomonik ambargolarını yeniden yürürlüğe sokmuştu. Ambargoların ardından İran’ın para birimi riyalde düşüş yaşandı. ABD yönetimi, gelecek ay da İran’ın petrol ve gemicilik sektörleriyle, merkez bankasını hedef alan ve potansiyel olarak daha çok zarar vermesi beklenen yeni ambargolar uygulamaya geçirecek.
Trump’ın danışmanı Bolton: İran’da kıyameti koparırız
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran’ın lider kadrosuna ABD’ye, vatandaşlarına veya müttefiklerine zarar vermeleri halinde “kıyametin kopacağı” uyarısında bulundu. Bolton’ın sözleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ı Ortadoğu’da “kaos, ölüm ve yıkım tohumları ekmekle” suçlamasının ardından geldi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, “Tahran’daki mollaların kanlı rejimi yalana, aldatmaya ve hileye devam ederse, ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaklarını” söyledi. Aynı zamanda ABD’nin eski BM Büyükelçisi olan Bolton “Nükleer İran’a karşı” konferansında konuştu. Bolton, “Bizi, müttefiklerimizi ya da ortaklarımızı aldatırsanız, vatandaşlarımıza zarar verirseniz, kesinlikle kıyamet kopar. Bugün net bir mesaj vereyim: İzliyoruz ve peşinizdeyiz” dedi. Geçmişte İran’a karşı askeri seçeneklerin de kullanılmasını savunan Bolton, ABD’nin ekonomik ambargoların uygulanmasında agresif bir tutum izleyeceğini de vurguladı.
Patriotları kaldırıyor
Wall Street Journal, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Ortadoğu’daki dört Patriot sistemini kaldıracağını duyurdu. Haber, üst düzey askeri yetkililere dayandırıldı. ABD’nin Ortadoğu’daki bazı füze sistemlerini önümüzdeki aydan itibaren çekmeye başlayacağı belirtildi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Pentagon, Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn’den dört Patriot sistemini gelecek ay geri çekecek. Gazeteye konuşan üst düzey Amerikalı askeri yetkililer, bu kararın Amerikan savunma politikasında bir değişikliğe işaret ettiği yorumunu yaptı. Buna göre, Pentagon odak noktasını Ortadoğu ve Afganistan’da yıllardır devam eden ihtilaflardan Çin ve Rusya’ya kaydırıyor.
NEW YORK