Erdoğan ve Trump görüşmesinde ‘etkin bir koordinasyon sağlanmasında mutabakata varıldığı’ açıklanırken, Kuzey Suriye’deki 13 siyasi parti olası bir operasyona karşı ortak tavır alma kararı aldı
Kuzey Suriye’yi hedef alarak ‘Fırat’ın doğusuna operasyon birkaç gün içinde başlayacak’ ifadeleriyle operasyon sinyali veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la telefonla konuştu. Anadolu Ajansı’na göre Erdoğan, Trump’a Suriye’deki ‘güvenlik endişelerini’ aktardı. Haberde Erdoğan ile Trump’ın Suriye’de daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata vardığı da belirtildi. Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin bir açıklama da ABD’den geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yazılı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İki lider, Türkiye ve ABD’nin Suriye’deki güvenlik endişeleri ve teröre karşı mücadele de dahil ikili meseleleri ele aldı. İki başkan Suriye’de iki ülkenin güvenlik hedeflerine ulaşmaları için koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kaldı.” Çarşamba günü yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusuna yönelik askeri operasyonun birkaç gün içinde başlayacağını açıklayan Erdoğan, Cuma günü bir açıklama daha yaparak YPG güçlerinin Fırat’ın batısındaki Minbic’den çıkarılmaması durumunda Minbic’e de operasyon yapılacağını açıklamıştı. ABD’nin “YPG’yi Minbic’den çıkarma sözünü tutmadığını” belirten Erdoğan, “Bize söz verdiler. ‘Onlardan orayı boşaltacağız. Onları Fırat’ın doğusuna göndereceğiz’ dediler, göndermediler. Şimdi de diyoruz ki, ‘Temizlediniz temizlediniz, çıkardınız çıkardınız, çıkarmadığınız takdirde biz Münbiç’e de gireceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın operasyonun başlayacağına ilişkin ilk açıklamasının ardından ise ABD Savunma Bakanlığı Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle “endişe verici” ve “kabul edilemez” bulunduğunu açıklamıştı.
13 siyasi partiden ortak tavır
Öte yandan Ankara’nın olası operasyonuna bölgeden tepkiler gelmeye devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki 13 siyasi parti ortak bir deklarasyonla olası operasyona karşı halk ve inançlara birlik çağrısı yaptı. Qamışlo’daki TEVDEM Diplomatik İlişkiler binasında yapılan toplantı ardından Arapça ve Kürtçe olarak basın açıklaması düzenlendi. Açıklama, Suriye Kürt Sol Partisi Genel Sekreteri Mihemed Musa tarafından okundu. 13 siyasi partinin ortak kararlar aldığını belirten Musa, Ankara’nın bölgeyi tehditlerinin gizli ya da açık bir şekilde sürdürülen uluslararası devletlerin ittifakıyla başladığını ve tehditler ile bölgeye yönelik uzun süreli bir plan hedeflenmektedir. Kuzey ve Doğu Suriye hak ve güçlerinin tamamı mevcut planlara karşı stratejik bir planlama talep ettiğini kaydeden Musa, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm halk ve güçler, dünyadaki tüm demokratik güç ve kurumlara, mevcut saldırı girişimlerine karşı durma ve hava saldırılarının önüne geçme çağrısı yapmaktadır” dedi. Tüm halk ve inançların katılımıyla bölgedeki siyasi güçleri takip edecek bir komitenin kurulması kararını aldıklarını da aktaran Musa, bu komitenin görevlerini ise şu şekilde sıraladı: “Halk eylemlerini örgütleme. Mevcut duruma karşı tüm ilgili tarafların görevlerini takip etme. Basın ayağını örgütleyerek, halkın sesinin duyurulmasını sağlama. Halkın özsavunma tedbirlerini alabilmesi için gerekli örgütlemeyi sağlama.” Toplantıda yer alan partilerin isimleri ise şöyle: Demokratik Değişim Hareketi -Kürdistan Komünist Partisi – Muhafazakar Partisi -Kürdistan Emekçi Partisi -Kürdistan Modern Partisi (Nûjen) -Suriye Kürt Sol Partisi -Suriye Kürt Demokratik Partisi -Suriye Süryani Birlik Partis -Demokratik Birlik Partisi – Demokratik Birlik ve Kürt Sol Akımı”
HABER MERKEZİ