Amerika’da tiyatroya uyarlanan ‘Bülbülü Öldürmek’ romanı kapalı gişe oynuyor. Oyuna gösterilen yoğun ilgi, yükselen ırkçılık ve Trump yönetiminin politik baskısının giderek artmasına bağlanıyor
“İstediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.”
Yazar Harper Lee’nin 1960 yılında yayımlandığından bu yana bütün edebiyat sevenlerin gönlünde özel bir yer edinen, adalet, eşitlik, özgürlük ve ayrımcılık temalı Pulitzer Ödüllü ‘Bülbülü Öldürmek’ romanı yaklaşık 60 yıl sonra dünyanın tiyatro merkezi Broadway’de kapalı gişe oynuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen gazetesi New York Times ve İngiliz yayın kurumu BBC, çağdaş klasik edebiyatın önde gelen bu yapıtının yeniden gündeme gelmesini Amerika’da ırkçılığın hortlamasına ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin politik baskılarının giderek artmasına bağlıyorlar. New York Times gazetesi, ülkedeki politik ortamdan iyice bunalan ve adeta boğazı sıkılıyormuş gibi hisseden Amerikalı tiyatro takipçilerinin ‘Bülbülü Öldürmek’ oyununa akın ettiğini belirtiyor.
Tony Ödülleri’ne aday
Amerikalı aktörler Jeff Daniels ve Gideon Glick bu oyunda canlandırdıkları karekterler ile Amerikan tiyatro dünyasının Oscar’ları olarak kabul edilen Tony Ödülleri’ne aday gösterildiler. ‘Bülbülü Öldürmek’, Amerika’nın güneyindeki Alabama eyaletinin hayali bir kentinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuk kahraman olan Scout Finch’in gözünden anlatıyor. Haksız bir tecavüz suçundan dolayı yargılanan siyah Tom Robinson’ı savunan Jem ve Scout’un avukat babası Atticus Finch rolünü canlandıran aktor Jeff Daniels, yaşadığı olaylar ve bunu çocuklarına yansıtma şekli ile yeniden uyarlanan oyunda, kitabın yazarı Harper Lee aracılığıyla adalet, özgürlük, eşitlik ve ayrımcılık gibi hâlâ güncel temaları, seyirciye sahici bir biçimde aktarmayı başarıyor.
‘Irkçılık hep vardı’
Broadway için uyarlanan oyunda ön plana çıkartılan çocukların arkadaşı Dill karekterini canlandıran eşcinsel oyuncu Gideon Glick’den Amerikalı tiyatro eleştirmenleri övgüyle söz ediyor. Glick ise oyuna dair şöyle konuşuyor: “O zaman da ırkçılık, polis zorbalığı ve kadınların ezilmesi olgusu vardı. Şimdi de var yani sorunlar hep aynı.”
60 yıl sonra tekrar gündemde Oyunda siyah bir kişinin haksız yere suçlanması üzerinden gelişen olaylarda; önyargılar, riyakârlık, sınıf ve ırk çatışmalarıyla beslenen küçük bir Amerikan kasabasının sınırlarını aşıp, insanlar arası ilişkide adaletin ve dürüstlüğün önemini anlatan evrensel bir hikâyeye dönüşüyor. Etkileyici gerçekliğiyle ürperten, “insani” vurgusuyla sarıp sarmalayan, çağdaş dünya edebiyatının en önemli örneklerinden biri olan bu klasik roman şimdi yaklaşık 60 yıl sonra dünyanın tiyatro merkezi Broadway’de Amerika’yı politik nedenlerle kültürel olarak sarsıyor.
*New York Times, Chicago Tribune gazetelerinden ve BBC metinlerinden derlendi.
Sinemaya uyarlanmıştı
Harper Lee’nin ‘Bülbülü Öldürmek’ adlı yapıtı 1962 yılında da sinemaya uyarlanmış ve avukat Atticus karekterini ünlü Holywood yıldızı Gregory Peck canlandırmıştı. Atticus Finch, unuttuğumuz, en temel insan hakları kuralını hatırlatıyor bizlere; renkleri, dilleri, dinleri, cinsiyetleri, cinsel yönelimleri, ırkları ne olursa olsun bir insanı diğer bir insandan üstün kılacak hiçbir neden yoktur.
DIŞ HABERLER