Trakya’da, iklim değişikliğine bağlı olarak gelecek yıllarda kuraklık yaşanabileceğini belirtiliyor
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Güner, Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya’da, iklim değişikliğine bağlı olarak gelecek yıllarda kuraklık yaşanabileceğini belirtirken, sorunu tek yönlü ele alması dikkat çekti. 400’e varan kaya gazı sondajları ve sanayi tesisleri ile su varlığı tüketilip Ergene nehir olmaktan çıkarılıp kirlilik taşıyan bir kanala dönüşürken, sorunu küresel iklim değişikliğine bağlanması dikkat çekici bir durum.
Trakya felaketin eşiğinde
Prof. Dr. Güner, ortalama sıcaklıkların özellikle son 70 yılda sürekli yükseldiğine dikkati çekerek, “Araştırmalar Trakya’da gelecek 40-50 yıl içerisinde sıcaklıklarda 1 derecelik bir artış olacağını ve buna bağlı kuraklık yaşanabileceğini gösteriyor. Trakya Türkiye’nin en güzel topraklarına sahip, sulu tarım yapılabilen bir alanı” derken, 1 derecenin bölge için çoktan geride kaldığı gerçeklerine sahip olması merak konusu. 1850-1900 dönemi ortalamasından 1,5 dereceyi çoktan aşan sıcaklık 2023 yılından bu yana sıcaklıkta ortalama artış 2 dereceye ulaşmış durumda ve hızla felakete doğru yol alıyor.
Su tasarrufu çözüm mü?
Prof. Dr. Güner, kuraklık ve su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşırsa bu durum insanların bu bölgeden uzaklaşmasına yol açacak diye belirtirken, su tasarrufu çağrısı yaptı. Diğer yandan yeraltı su seviyelerinin 600 metrelere indiği Trakya’da kuraklık ve susuzluk uzun süredir büyüyerek arttığı bilinen bir gerçek iken, Güner su tasarrufuna yönelik tedbirlerden söz etmesi susuzluğun temel nedenini görünmez kılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ