Trabzon’da, yayla turizmine yönelik olduğu iddia edilen ‘Tarihiİpekyolu Canlandırma Projesi’nde ihale aşamasına gelindiği duyuruldu. Arap zenginlerinin ihaleleri dört gözle beklediği belirtildi. Hazırlanan proje kapsamında, Mağmat Boğazı’nda Hazine’ye ait 600 dönümlük alan Ortahisar Belediyesi’ne tahsis edildi. Tahsis sürecinin ardından, belediye tarafından çalışmalar başlatıldı. Yeni turizm aksı oluşturulmasının hedeflendiği proje 2 ay içinde ihaleye çıkarılacağı duyuruldu. Projeyle ilgili konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Kuveytli, Katarlı ve Suudi yatırımcılar, projeyle ciddi anlamda ilgileniyor, bu da projeyi hayata geçirme noktasında bizi motive ediyor” dedi. Bölgenin doğal alanlarının yanı sıra tarih, deniz, dağ ve yayla turizmine yönelik birçok alternatifin yaratıldığı ve bu adımların yapılacak ihaleyle yeni bir evreye taşınacağı ifade ediliyor.
Yağma için mera yok sayıldı
Belediye Başkanı Genç, “Artan turizm faaliyetlerine paralel olarak Mağmat Boğazı’nda yeni bir turizm ve yaşam alanını hayata geçireceğiz. Arap yatırımcılar ve diğer girişimcilerle olan görüşmelerimiz devam ediyor. Ciddi anlamda projeyle ilgileniyorlar. Hatta Kuveytli olan bir yatırımcı, proje için 3 defa Trabzon’a geldi” ifadesinde bulundu. Genç, “Uzun bir prosedür; 600 dönümlük bir alan bahsi geçen yer. Bütün olarak çalışıp, etap etap oranın projesini hazırladık. ‘Mera’ vasfından çıkarıp belediye ukdesine aldık. 2 aylık bir zaman diliminde de ihaleye çıkarıp ‘bismillah’ diyeceğiz” dedi.
Limni yerleşime açıldı
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki ve aynı zamanda Trabzon’a sınır olan Limni Gölü 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmişti. Bunun ardından parkın bir işletmeye dönüştürülmesine karar verildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2014 yılında 720 dekardan oluşan Limni Gölü Tabiat Parkı’nı kır evleriyle donatacağını açıkladı. Daha sonra Limni Gölü’nü ziyaret edenlerin sayısı 134 binlere ulaşırken, hedefin ise 250 bin ziyaretçi olduğu belirtilmişti. Ziyaretçi sayısının büyük çoğunluğunun ise Körfez ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu açıklandı.
Turup Arap şehri
Uzun süredir Trabzon yaylalarının Katarlı girişimcilere açılacağı konuşulmakta. Trabzon Araklı’da Körfez sermayesinin sahibi olduğu Armada Grubu’na “Arap şehri kurmak” için Turup bölgesinde hazırlıklar ise sürüyor. Ayrıca Akyazı bölgesinde, başta kent hastanesi olmak üzere bir kısım bölgenin Katarlı şirketlere devri sırasının geldiği belirtiliyor. 2016 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar Emiri Şeyh Temim Hamad el-Tani ile Trabzon’da görüşmesi ve yapılan görüşmelerin 2 yıl içinde 10’a ulaşması dikkat çekmişti. Trabzon’da gerçekleşen ziyarette, Erdoğan ile Katar Emiri arasında Karadeniz’de körfez sermayesiyle ortak yürütülen projelerin konuşulduğu belirtilmişti.
TRABZON