Torul Baraj Gölü’nde iyice azalan suyun rengi kızıla dönüşmüş olması dikkat çekti
Vauk Dağı’ndan doğup Giresun’un Tirebolu ilçesinden denize dökülen ve geçtiği vadiye hayat veren Harşit Çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla kurulan Torul Baraj Gölü’nün yüzeyinde önceki yıllarda da renk değişimi meydana gelmişti.
Suyun durağanlaşması ve sıcaklığının artmasıyla Alg patlamasının yaşandığını belirten uzmanlar, gerçekleşen alg patlamasına azot ve fosforun neden olduğunu belirterek, alglerin aşırı çoğalmasının sorunlara yol açabileceğini dile getirdi. Diğer yandan Torul Barajına siyanür ve bölgedeki kanalizasyonların bırakılıyor olması ve elektrik üretimi için göl suyunun kontrolsüzce kullanılması sorunları yaratan noktalar.
Torul Barajı’na siyanür akmıştı
Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş’ye ait maden işletmesinde bozundurma tankından atık barajına nakil yapan borulardan birisi kaynak yerinden kopmuş ve liç tankından atık barajına gitmesi gereken içerisinde çeşitli bozundurulmuş kimyasalların bulunduğu ağır metallerle dolu su çevreye yayılarak Karamustafa Deresi’ne ulaşmış ve ardından Torul Barajı’na karışmıştı. Vadi boyunca Karamustafa’dan Torul barajına kadar dereden su kullanımını direk ve dolaylı yollardan engellemesi gerekirken hiçbir denetim ve kontrol yapılmaması dikkat çekmişti.
Cennet çöle döndü
Harşit Çayı üzerine enerji üretimi amacıyla kurulan Torul Barajında su seviyesi elektrik üretiminin artması, yağışların az olması nedeniyle her yıl daha da azalıyor. Birkaç ay önce cennet bahçesini andıran bölge şimdilerde çöl görüntüsüne büründü. Torul ve Kürtün ilçelerini derin vadilerle aşarak Giresun’un Tirebolu’ ilçesinde Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan 160 kilometre uzunluğundaki Harşit çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla yapılan Torul Baraj gölü bölgeyi adeta zehirlemeye başladı.
Temiz suya hasret!
Enerji üretmek adına suyun kontrolsüzce kullanılmasıyla iyice azalan göl suyu sorun haline geldi. 160 km’lik Harşit Çayı’nın suları enerji üretimi nedeniyle bölge halkına adeta yasaklanırken, suların çekilmesi nedeniyle son yıllarda mikroplu tozlar ve pis kokular rüzgarlarla ilçeye bağlı Çamlıca ve Köprübaşı Köyleri’nin evlerine doluyor, baraj gölünün etrafındaki bahçeler için temiz su temiz edilemez hale gelirken, temiz suya hasret hale getirildiler.
EKOLLOJİ SERVİSİ