Dört yıl önce şatafatlı bir törenle trafiğe açılan ve milyonlara mal olan Malatya-Darende arasındaki Karahan Tüneli sessiz sedasız kapatıldı. Nedeni ise yan yolların, zemin etüdünün doğru yapılmaması ve yollarda çökme meydana gelmesi
Hüseyin Kalkan/Malatya
“Malatya ile Doğu Anadolu’daki 12 ili batıya bağlayacak Karahan Tüneli” sloganı ile tanıtılan ve 3 bakanın katılımıyla 2016’da açılışı yapılan Karahan Tüneli, bu defa törensiz olarak kapatıldı. Malatya-Darende karayolu üzerindeki Karahan Tüneli’nin açılışına o zamanki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya’nın o zamanki Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı ile kurum yetkilileri ve belediye başkanları katılmıştı. Bakanlar ve AKP’li diğer yetkililer, araçlarla tüneli geçip bin 600 metrelik Karahan Tüneli’nin 7 kilometrelik yan bağlantı yolları ile araç trafiğine açıldığını müjdelemişti. Yerel medyadan malatyahaber.com’a göre yan yollardaki çökme nedeniyle kapatıldı. Ancak sadece yol çökmesi değil tünelin zemin etüdünün de doğru yapılmadığı karayollarınca itiraf edilmiş durumda.
Çürük yollar
HGG İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ. tarafından yapılan tünelin yan bağlantı yolları ile birlikte 214 milyon TL’ye mal olduğu açıklanmıştı. Bakanın gururla duyurduğu yan bağlantı yolları, ancak 4 yıl dayanabildi. Gürkaynak Mahallesi Kavşağı’ndaki yol heyelan nedeniyle çöktü. Böylece tünelde ulaşım kesilmiş oldu. On gün önce meydana gelen çökme ancak 1 Temmuz günü yerel basında haber oldu. Akçadağ ilçesi kaymakamının çökmenin meydana geldiği bölgede yaptığı açıklama ile birlikte milyonluk tünelin kapandığı anlaşıldı. 15 gündür trafiğe kapalı olan yan yolların ve tünelin ne zaman açılacağı belli değil.
8 yıllık yılan hikâyesi
Erkenek Tüneli ile birlikte Malatya’da önemli devlet yatırımlarından biri olarak lanse edilen Karahan Tüneli’nin yapımı tam anlamıyla yılan hikâyesine döndü. Yerel basından ulaştığımız bilgilere göre yılan hikâyesine dönen, para yutan bu tünel ile ilgili şu gelişmeler yaşandı.
İlk etapta 2010 yılında tamamlanacağı açıklanan Karahan Tüneli’nde inşaat ilerleyince zemin etüdü sorunu çıktı. Karayolları yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, tünel inşaatı öncesi zemin etüdünün gerektiği gibi yapılmadığı belirtildi. Dönemin Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, 2013 yılında Malatya’da yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ‘tünellerin yapımındaki gecikmenin tünellerdeki zemin etüdü ve sondaj çalışmalarının yetersiz ve kötü biçimde yapılmasının yarattığı sorunlardan kaynaklandığını’ söylemiş ve “Biliyorsunuz bu işleri Ankara projelendiriyor ve ihalesi de oradan yapılıyor. Genel Müdürlüğümüz keşke bu işleri bölgelere bıraksaydı. Çünkü zeminlerde gerekli etüt ve sondaj yapılmamış. Ben buradan bu özeleştiri yapıyorum. Maalesef bu da bizim kurumumuzun bir zafiyeti” diyerek kurumunu eleştirmişti. (malatyahaber.com)
Bitmeyen tünel yapmışlar
Kış aylarındaki buzlanma nedeniyle birçok kazanın meydana geldiği Karahan Geçidi’ni by-pass edecek olan Karahan Tüneli’nin ‘zemin etüdünün gerektiği gibi yapılmaması’ nedeniyle yapımı uzayınca, açılış tarihleri de sürekli revize edilmişti. 2008 yılında biteceği açıklanan tünel ancak 2016 yılında şatafatlı bir törenle açılmıştı. Ama tünel ancak 4 yıl açık kaldı. Kapatılan tünelin ne zaman açılacağına dair kamuoyuna bir açıklama yapılmadığı gibi, onarım bütçesinin ne kadar olduğu ve ihaleye verilip verilmediği de açıklanmadı. Açılışına üç bakanın ve üst düzey AKP’li yetkililerin katıldığı törenle açılan tüneli, Akçadağ Kaymakamı tek başına kapattı. Kaymakam yan yollarda çökme olduğunu ilan ederek, tünelin belirsiz bir süre ulaşıma kapatıldığını bildirdi.
Devzer Barajı’nı kim çaldı?
Hükümetin şatafatlı gösterilerle açıkladığı projelerden birçoğu ya halkın bütçesini yutan kara deliklere dönüyor, ya hiç yapılamıyor ya da güvenliği konusunda kuşku uyandırıyor. Geçtiğimiz günlerde basına düşen habere göre 2017’de törenle temeli atılan ve 450 milyon liraya mal olacağı açıklanan Çankırı’daki Devrez Kızlaryolu Barajı ortada yok. CHP milletvekilleri bölgede yaptıkları incelemede aradıkları barajı bir türlü bulamadı. Eski başkana, köylülere sordular, bilen yok. Kısaca barajın akıbeti meçhul. Devrez Kızlaryolu Barajı’nın temeli, 17 Aralık 2017’de dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş ve AKP milletvekilleri ile atıldı. 450 milyon liraya mal olacak barajın, 156 bin dekar araziyi sulayacağı açıklandı. Bakan Eroğlu törende yaptığı konuşmada “Devrez Barajı Çankırı’nın yıllardır hasretle beklediği bir barajdır. Su biriktirme hacmi 103 milyon metreküp olacak” dedi. Çankırı’ya giden CHP milletvekilleri Gökan Zeybek, İsmet Tokdemir, Türabi Kayan ve Hasan Baltacı, 2017’de temeli atılan Devrez Kızlaryolu Barajı’nı da görmek istedi. Ancak bölgeye gittiklerinde barajın temelini bile bulamadılar. Boş arazide, “İşte 450 milyon liralık olmayan baraj’’ diye fotoğraf çektirdiler. CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, “Barajı aradık ama bulamadık, hiç kimse de akıbetini bilmiyor” dedi.