UNESCO’nun yaptığı yeni bir araştırmaya göre, toprağın çökmesi ya da kademeli olarak toprak çökmesi 2040 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 19’unu etkileyebilir
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yaptığı yeni bir araştırmaya göre, toprağın çökmesi ya da kademeli olarak toprak çökmesi 2040 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 19’unu etkileyebilir. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, kuraklık, küresel ısınma ve insani faaliyetler sebebiyle yükselen deniz seviyeleri dünyanın birçok sahil kentini şiddetli sel riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu da toprak çökmesi için yeterli bir sebep. Örneğin, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da son 10 yılda toprak 2.5 metreden fazla battı. Hükümet ise başkenti Borneo Adası’na taşıma planları yapıyor. The Guardian’ın haberine göre, Avrupa’da ise düz kıyı bölgeleri ile kuru iklimlerdeki kentsel ve tarım merkezleri en çok risk altında olan bölgeler.
Yeraltı suları çekiliyor
İspanya Jeoloji ve Madencilik Enstitüsü’ne bağlı olan projenin baş araştırmacısı Gerardo Herrera-García’ya göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksika, Çin ve Hindistan’daki yer altı suları küresel gıda talebini karşılamak için hızla boşaltılıyor. Bu alanlarda devam eden çökme ise dünya nüfusunu etkileyecek. Bunun yanında küresel ısınmanın uzun süreli kuraklıklara neden olacağı için yer altından daha fazla su pompalandıkça çökme oranlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, önümüzdeki yüzyılda deniz seviyesinin bir metre yükselmesi bekleniyor. Bu da daha fazla alanın batacağı anlamına geliyor.
MADRİD