Şarbon hastalığı vakalarının sayısı günden günde artarken DTO Başkanı Demir, yetkililerin toplumun tedirginliğini giderecek bir bilgi vermesi gerektiğini söyledi
Türkiye’de yurtdışından ithal edilen büyük baş hayvanlarda görülen ve giderek yaygınlaşan şarbon hastalığı yayılarak devam ederken, yetkililerden konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Yurttaşlar şarbon hastalığı tehlikesinden dolayı et ve süt ürünleri tüketirken kaygı yaşıyor. Şarbon vakası, ilk olarak Et ve Süt Genel Müdürlüğü’nün Brezilya ve İrlanda’dan ithal ettiği 6 bin 968 baş kesimlik hayvandan bir kısmının aktarıldığı Ankara Gölbaşı’ndaki özel bir tesiste görüldü. Hayvanlarla temas eden kişilerde şarbon hastalığının belirtilerinin görülmesi üzerine bu tesis, 27 Ağustos tarihinde karantinaya alındı. Ardından Sivas, İstanbul, Kocaeli, Bitlis ve Hakkari’de görüldü. Şarbondan dolayı ilk ölüm Diyarbakır’dan geldi. 28 Ağustos’ta Bitlis’in Hizan ilçesinden Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne mide ve bağırsak kanaması ile getirilen 10 yaşındaki E.T. isimli çocuk bir gün sonra bağırsak şarbonuna bağlı olarak yaşamını yitirdi. Son olarak Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 64 yaşındaki A.D. isimli bir kadın, şarbon hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındı. Şarbonla ilgili bugün kaç kişinin hastanelerde tedavi edildiği bilgisine ise ulaşılamadı.
Sağlımız tehdit altında
Diyarbakır Tabipler Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir, “Gıda güvenliği konusunda çok büyük krizler ortaya çıkıyor” dedi. Sorumlu devlet kurumlarının gerekli denetimleri yapmadığını belirten Demir, tarım ve hayvancılık politikalarında mutlaka dönüşüm olması gerektiğini kaydetti. Yetkililer tarafından hala toplumun tedirginliğini ortadan kaldıracak bir bilgi verilmediğine dikkat çeken Demir, “Bu durum insanların tükettiği etten sebzeye kadar tüketilen gıda maddelerinden biyolojik, kimyasal ve fiziksel her türlü gıda riskinin açık olduğunu gösteriyor. Bu da sağlığımızın ne kadar tehdit altında olduğunu gösteriyor” dedi.
DİYARBAKIR