Uzmanlar, Erdoğan’ın açıkladığı seçim manifestosunu, 16 yıllık AKP iktidarının kentlerde yarattığı tahribatın itirafı olarak yorumladı
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Ankara’da açıkladığı manifestoda millet kıraathaneleri ile millet bahçeleri projelerinin yaygınlaştırılması fikri ile “benzersiz, akıllı, çevreye saygılı, yatay şehirler” kavramları öne çıktı. Konunun uzmanları Erdoğan’ın bu vaadini Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü’ye değerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan Erdoğan’ın 11 maddelik manifestonun inandırıcı bulmadı. Candan, “Şehirler taklitten ve tekrardan uzak olacak. Bugünün mimari ihtiyacına cevap verecek” diyen Erdoğan’a “Benzersiz şehirler yapmak için TOKİ’nin 16 yıldır yaptığı binaları yıkacak mısınız?” sorusunu yöneltiyor. Candan’a göre “benzersiz şehir” kadar “akıllı şehir” de Türkiye’de imkansız. Sinyalizasyon hataları yüzünden bugün insanların trene, metroya binmekten korkar hale geldiğini belirten Candan, “Ankara’da 4 metro hattı var. Sinyalizasyon sistemi tam olmadığı için o hatta 10 milyon yerine 330 bin kişi taşınıyor. İstanbul’da herkes Marmaray’dan çekiniyor” değerlendirmesi yaptı. Büyük kentlerde engellilerin sokağa çıkamadığını, kadınların akşam karanlığından sonra sokakta yürüyemediğini tespit ettiklerini anlatan Candan, “Çevreye saygılı şehir olsun istiyorsanız, sizin öncelikle kendinizin bulunduğu yeri terk etmeniz gerekir. Saray yapmak için kaç ağaç kestiniz? Atatürk Orman Çiftliğini neden budadınız?” sorusunu da soruyor.
‘Başarısızlıkların itirafı’
ODTÜ’den kent bilimci Prof. Tarık Şengül de manifestonun temel bir çelişkisi olduğunu belirterek, “Karşımızda ulusal düzeyde ve büyükşehirlerin büyük bölümünde iktidarda olan bir parti var. Öyle olunca şu an verilen her büyük söz, 16 yıllık bir sürede yapılmamış proje ve uygulamalara işaret ediyor” diyor. Şengül’e göre bunların içinde en çarpıcı olanı “yatay kentleşme.” Şengül, “Yatay kentleşme, bugün büyük kentlerin hemen tümünde yüksek yoğunluk ve katlı yapılaşmanın yarattığı tahribatın kabullenilmesi anlamına geliyor” tespiti yapıyor. AKP’nin iktidarda olduğu son 16 yılda bütün şehirlerin betona, alışveriş merkezlerine ve gökdelenlere teslim edildiğini anlatan Şengül, “Rekor imar planı değişiklikleri yapıldı. Siz bir de kalkıp çevreye duyarlı, benzersiz şehirlerden bahsediyorsunuz. İşte bu durum, başarısızlıkların itirafı, kabulüdür” diyor.
ANKARA