TMMOB Mêrdîn, kayyum ve AKP’li Artuklu Belediyesi tarafından imar değişiklikleri adı altında mevzuata ve hukuka aykırı planlar yapıldığını açıkladı
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mêrdîn İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Mêrdîn’de yaşanan “Kent Suçları” ile ilgili açıklama yaptı.
TMMOB İl binasında yapılan açıklamayı İKK Sekreteri Aydın Aslan okudu. Mêrdîn’in kayyumun talan ve yolsuzluk politikaları, kamu kurumlarının uygulamalarından kaynaklı ciddi bir tahribatla karşı karşıya olduğunu belirten Aslan, “Devlet, kayyum ve kamu kurumları el ele vererek Mardin’i sermayeye peşkeş çekmektedirler. İmar planlarında yapılan usulsüzlükler, kamu ihalelerinde yaşanan yolsuzluklar, şirketler eliyle yapılan ekolojik kırımlar, kent hakkını gözeten politikalara karşı yapılan kent yağması ve rant politikaları ilimizde geri dönüşü olmayan ekolojik ve toplumsal tahribatlara neden olmaktadır” dedi.
Mêrdîn’in plansız bir şekilde büyüdüğünü ve kamu kurumlarının hukuksuz, yönetmeliğe aykırı ve keyfi kararları ile talan alanına dönüştürüldüğünü kaydeden Aslan, Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclisinin kimi imar revizyonlarının incelendiğini, hukuka ve mevzuata aykırı hususların tespit edildiğini söyledi. Kısmi revizyon imar planında Yalım Mahallesi 436 ada 3 nolu parsele ilişkin değişiklikte yapılan inceleme sonucu parsele sonradan eklemenin yapıldığını kaydeden Aslan, “Artuklu Belediyesi Meclisinin 14.11.2022 tarihli kararı ile Belediye Kanunun 18/(e) maddesi gereğince Yalım Mahallesi 436 ada 3 nolu parselin konut yapılması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına satışı yapıldığı, bu satış işlemin ise Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13.10.2022 tarihli kararı sonrasında olması nedeniyle anılan plan kararı kapsamında olmaması gerekmesine karşın, mevzuata aykırı şekilde 13.10.2022 onama tarihli plana dahil edildiği, yapılan plan değişikliğinde 436 ada 3 nolu parselde ki plan değişikliğinde kaldırılan sağlık tesis alanın yerine konut (sosyal konut alanı) yapıldığı park alanı ve eşdeğer fonksiyonlar önerilmediği, yine mevcut imar planında bulunan ‘Kültürel Tesis Alanı’ kullanımının kaldırılıp eşdeğer fonksiyonlar önerilmediği de tespit edilmiştir” diye belirtti.
Söz konusu planların hukuka aykırı olduğundan plan ile ilgili yürütmenin durdurulması ve planın iptali için hukuki sürecin başlatıldığını belirten Aslan, Yeşilli ilçesinde de tüm itirazlara rağmen “Kentsel Dönüşüm” adı altında mevzuata aykırı işlemler yapıldığına dikkat çekti. Benzer şekilde Dara Antik Kenti’ni tehdit eden farklı bir imar değişikliğine de dikkat çeken Aslan, “Dara’nın tarihi ve doğal varlığına zarar verecek her türlü projeye karşı hukuki ve toplumsal mücadeleyi vereceğiz, yapımı devam eden Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi işinin teknik takipçisi olacağız” dedi. Kültürel, fiziksel, sosyal yıkımlara karşı sessiz kalmayacaklarını dile getiren Aslan, “Kentlerin bireylerin rant alanına dönüştürülmesi karşısında mücadele edeceğimizi ve yapılan her uygulamanın takipçisi olacağımızı bir kez daha yineliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA