Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun, belediyenin taşınmazlarını satışa çıkarmasının yasaya aykırı olduğunu belirten TMMOB Mardin İKK Sözcüsü Mehmet Aslan, konunun takipçisi olacaklarını söyledi
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yeniden kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, bir hafta içinde belediyenin 30 taşınmazını satışa çıkardı. Kayyum tarafından satışa çıkarılan taşınmazların park, ortaöğretim tesis alanı, sağlık tesis alanı, çocuk oyun alanı, otopark ve kültürel tesis alanı gibi sosyal donatı alanları olduğu ortaya çıktı. Tepkiyle karşılanan durum sonrası Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) konuya dair itirazda bulundu.
İhaleye korona engeli
Konunun Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından gündeme getirilmesinin ardından ihalelerin iptal edildiği öğrenildi. İhalelerin, “Koronavirüs salgını döneminde 65 yaş üstü yurttaşların sokağa çıkamaması ve ihaleye katılamaması” gerekçesi ile iptal edildiği belirtilirken, taşınmazların satışından ise vazgeçilmedi. Taşınmazların satışı için önümüzdeki günlerde yeniden ihale günü belirleneceği aktarıldı.
‘Yasaya aykırı’
Taşınmazların satışına ilişkin konuşan Mezopoamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan TMMOB Mardin İKK Sözcüsü Mehmet Aslan, belediyenin taşınmaz satışı yapabileceğini, ancak bunu yaparken kamu yararını gözetmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aslan, “Ancak uygulama görmüş, kamu alanlarını sosyal donatı alanlarını 3194 Sayılı İmar Kanununa dayanarak 11’inci Maddesine göre satışı kesinlikle kabul edilemez. Yasaya aykırı” dedi.
‘Kanunun uygulanması anlamında davacı olacağız’
Parselleri incelerken satış işleminin yasaya aykırı olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Aslan, inceledikleri 18 taşınmazdan 11’inin park, ortaöğretim tesis alanı, sağlık tesis alanı, çocuk oyun alanı, otopark ve kültürel tesis alanı olduğunu fark ettiklerini söyledi. Satılığa çıkarılan 18 taşınmaza itiraz ettikleri sırada 12 taşınmazın daha satılığa çıkarıldığını duyduklarına değinen Aslan, “İlan tarihine baktığımızda kendi web sayfalarına Mayıs’ın 20’si yansıyor ama ilan kayıt tarihi ayın 15’i gösterilmiş. Bu da kuşku uyandırıyor. Yangından mal kaçırır gibi, birilerine peşkeş çekmek için bir rantın peşine düşüldüğü aşikar oluyor. Artık kuşkuyu da ortadan kaldırıyor” dedi. Kamu yararı adına itirazda bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Aslan, kentte şu anda gündemde olan bir imar revizyon planı olduğuna işaret ederek, “Eğer aynı parseller imar planında konut alanına ya da ticari alana çevrilirse bu da kanunen doğru bir uygulama olmaz. Tekrar kanunun uygulanması anlamında davacı olacağız” diye konuştu.
Duyarlılık çağrısı
Söz konusu durumun maddi ve manevi olarak kamu zararı oluşturduğunu dile getiren Aslan, kayyum döneminde farklı yerlerin imara açılmasına da değinerek, şöyle devam etti: “Bundan 5-6 ay önce kent merkezinde uygulanan bir ışıklandırma faciası vardı. Halen de vazgeçmiş değiller. Tarihsel dokuya zarar veren, görüntü kirliliği yaratan bir ışıklandırma çalışmasıydı. Tamamıyla burada ranta dayalı bir hizmet var. Var olan kaynakları tüketmeye yönelik bir hizmet var. Kamu yararı adına bir şey görmüyoruz. Nerede bir rant varsa ona yönelik hizmetler var. Şu anda da satışa çıkarılan gayrimenkuller de rant alanı olduğu için buna yönelmişler. Yani bir park alanı, bir çocuk oyun alanını satışa çıkarmasını beklemiyorduk. Buna karşı halkın ve duyarlı tüm kesimlerin sesini çıkarması gerekiyor.”
MARDİN