Teatra Jîyana Nû, İstanbul’da atölye çalışması başlattı. 25 Kasım’a kadar devam edecek başvurular MKM’den alınıyor. TJN’de yer alan oyuncu Mahsum Sağlam, Kürt tiyatrosunun gelişmesi için Kürtlerin çalışmalara katılması çağrısında bulundu
Teatra Jîyana Nû (TJN), kurulduğundan beri Türkiye ve Kurdistan’da sanat hayatına birçok sanatçı kazandırdı. Bu bağlamda köklü bir geçmişe sahip olan TJN, iktidar tarafından yasaklanan oyunlarına, dikte edilen dezenformasyona ve asimilasyona rağmen Kürtçe tiyatro yapmaktan vazgeçmedi. Muhalif kimliği ve politik oyunları ile her gün yeni bir çalışmaya imza atan TJN, 1992’den beri Kürt kültürüne önemli katkıda bulundu.
TJN’de yer alan oyuncu Mahsum Sağlam, tiyatronun önemini ve atölye kayıtlarına ilişkin Mezpoptamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.
Tiyatronun Kürtçeye katkısı
Kürt halkının tiyatro ile tanışıklığının 1919’lu yıllara dayandığını belirten Sağlam, Evdirahmanê Hakkâri ve Memê Alan’nın ilk Kürtçe yazılı eserler verdiklerini vurguladı. Sağlam, Kütçe tiyatronun 21’inci yüz yılda geliştiğini ve bu gelişimde TJN’nin büyük katkıları olduğunu kaydederek, “Kürt dili asimilasyonla, soykırımla yüz yüze kalmış bir toplumun dilidir. Dolayısıyla yok olma ile karşı karşıya kalmış bir dilin tekrar yaşam bulması için tiyatroların elbette ki büyük bir etkisi vardır. Çünkü yazılı eserlerin edebi yönüyle dile bir katkısı var” dedi.
Kürtçe eserlerin çoğu tiyatroda
Kürtlerin kendine has orijinal tiyatro oyunlarının olduğunu kaydeden Sağlam, Kürtlerin tiyatro tarihinde qırdık, gağan oyunlarının otantik ve gelenekselleşmiş şekilde halkın karşısına çıktığını dile getirdi. Sağlam, “Kürtler, 19 ve 20’nci yüzyılda yarattıkları eserlerle bir biçim, form yakalamaya çalışmışlardır. Bunu da Kürtçe tiyatrolarla yapmışlardır. Başta ağır gelse de zamanla aslında seyircisini yakalamıştır. Şu an Kürtçe yazılan birçok eser, Kürtçe tiyatro olarak sahnelenmektedir” ifadelerini kullandı.
Tiyatro ivme kazandı
Kürt tiyatrosunun politik bir seyirciye sahip olduğunu ifade eden Sağlam, Kürt tiyatrosunun son yıllarda büyük bir ivme yakaladığını belirtti. Sağlam, 2000’ler Kürt tiyatrosunun daha da yükseldiğini belirterek, “Örneğin son yıllarda özellikle dikkat ederseniz Amed Şehir Tiyatrosu’nun yaratımları var. TJN hali hazırda oynadığı üç eseri var, Bêru, Lîstık ve Tenê Ez. Bu kurumlar, Başur Kürdistan’da da geçen yıl ödüllendirildiler” diye belirtti.
Başvurular MKM’de
TJN, Kürt tiyatrosu yapmak isteyen gençlerin talep ve isteği doğrultusunda İstanbul’da atölye çalışması başlattı. Sağlam, kayıtların 25 Kasım’a kadar devam edeceğini belirterek başvuruların Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nden (MKM) yapılacağını duyurdu. Atölyelerin içeriğinin çok güçlü olacağını belirten Sağlam, “Örneğin yaratıcı drama, temel hareket kuramı, jonglör ve temel oyunculuk gibi konular ders içeriklerinden bazılarıdır” dedi.
Kürt gençlere çağrı
Kürt öğrencilere çağrıda bulunan Sağlam, TJN geleneğinin sürdürülmesini talep ederek, “Kürt tiyatrosunun gelişiminde Kürt gençlerinin tiyatroya yönelmesini sanat anlamında ilerleme ve toplumsal düzeyinin gelişmesi için gençlerin tiyatroya yönelmesini talebimiz ediyoruz. Gençlerin bunu kaçırmamasını diliyoruz.”
KÜLTÜR SERVİSİ