TJA, ‘Kendimizi Savunuyoruz’ kampanyası kapsamında erkeklerin katılımıyla karma atölyeler düzenliyor. Bu atölye sayesinde kendileriyle yüzleştiklerini ifade eden erkekler, atölyelerin içeriğinin zenginleştirilerek çoğaltılmasını istedi
Tevgera Jinên Azad’ın (Özgür Kadın Harekete-TJA) “Em Xwe Diparêzin” (Kendimizi Savunuyoruz) kampanyası ilgi gören eylem ve etkinliklerle devam ediyor. Kampanya kapsamında kadınların yanı sıra erkeklerin de yoğun ilgi gösterdiği atölyelerden biri de İzmir’de düzenlendi. Karma olarak düzenlenen atölyelere katılan erkekler, bu atölye sayesinde kendileriyle yüzleştiklerini ifade ederken, kadınlar ise karma atölyelerin her yerde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ev işleri kadına yükleniyor
Atölyeye katılanlardan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyesi Ömer Güngör, atölyede özellikle kadına yönelik şiddet ve ev içindeki erkek yaklaşımları üzerinde durulduğunu, erkeklerin bu konudaki eksiklerinin açığa çıktığını dile getirdi. Kadınların siyasete dahil olmasına başta erkeğin engel olduğuna dikkat çekildiğini belirten Güngör, “Evlerde iş bölümünün olmadığını ve ev işlerinin kadına yüklendiğini gördük. Hala kendi içinde feodal yaklaşıldığını gördük. ‘Sadece erkekler siyaset yapabilir, ben erkeğim ben yaparım’ anlayışı hakim. Genç kadın arkadaşlara yaklaşımın feodal olduğunu fark ettik” dedi.
‘Atölye sorgulama başlattı’
Erilliğin, dizi ve reklamlar gibi farklı mecralarda da sürekli karşımıza çıktığını ifade eden Güngör, atölyelerin çoğaltılması gerektiğini söyleyerek, şu ifadelerde bulundu: “Atölyede ben de siyasal alanda kadına yaklaşımda kendimde eksiklik olduğunu anladım. Okullarda erkek egemen sistemin eğitimi veriliyor. İnsanı erkliğe yönlendiren, kadını köleleştiren bir eğitim anlayışı söz konusu. Oysa kadın özgürleştiği zaman erkek profil refleks gösterecektir. Atölye, herkesin kafasında soru işareti oluşturdu. Eminim hepsi eve gittiğinde eşine baktığında atölyeyi hatırladılar.”
Asıl mücadele kadınlardan’
HDP Konak İlçe yönetiminden Mehmet Sait Balcı ise atölyede feodal davranışların, geçmişten kalan geleneklerin hala etkili olduğunu fark ettiklerini ve sanıldığının aksine erkeklerin değil kadınların önde olduğunu söyledi. Kadın emeğinin görünmediğine dikkat çeken Balcı, “Kadının erkeğin koruması altındaymış gibi bir anlayış vardı. Atölyede tersine kadının daha önde ve vazgeçilmez olduğunu anladılar. Mücadeleyi asıl kadınların verdiğini gördük” sözlerine yer verdi.
‘Kampanya yaygınlaşmalı’
Kadını metalaştıran sistemin erkeği de metalaştırdığını söyleyen HDP Bornova İlçe Eşbaşkanı Kenan Biçer de atölyeye ilişkin şunları ifade etti: “Şu anda Türkiye’de ciddi bir siyasi kaos var. Blok iktidar partisi Türkiye’yi uçuruma sürüklemiş. Kadına obje gözüyle bakılıyor. Erkek bilinçlenmeli, dönüşmeli. Kişiliği üzerinde devrim yapmalı. Analar ‘doğurduklarımız bizi öldürüyor’’ diyor. Erkeğe doğduğu anda yapılan pozitif ayrımcılık anne ve babadan değil devletten kaynaklanıyor. Devlet erkeğe, erkek kadına baskı yapıyor. Kampanya tüm Türkiye’de devam etmeli.”
‘Türkiye genelinde yapılmalı’
Karma atölyelerde erkeklerin kendilerini kadınlardan üstün gördüklerini fark ettiklerini dile getiren HDP Bornova İlçe Eşbaşkanı Aysel Gezginci, “Atölyede kendini eşit gören erkeklerin sözlerinde bile kadına ‘toparlayıcı’ misyonu yükleyen ifadeler var. ‘Kadın eğitime giderse yemeği kim yapacak? Çocuğa kim bakacak? ‘gibi bahaneler söylediler. Ya da eşit paylaşım olması gerekirken, ‘eşim partiye gelirse çocuklar ne olacak? Yemeği kim yapacak?’ dediler. Demokratım diyen erkeklerin de öyle olmadığını gördük. Atölye çalışmalarının sonunda birçok arkadaş, ‘Biz böyle yetiştirildik. Sistemin elinde bu şekle geldik’ diyerek özeleştiri verdi. Bir değişim istiyorlar. Ama yine kadınlardan bekliyorlar. Kadınlar zaten çok mücadele verdi, veriyor. Bu tür atölye çalışmaları Türkiye genelinde yapılmalı. İçerik olarak da zenginleştirilebilir, aile içi şiddet, çocuk yetiştirme gibi konular eklenebilir” diye konuştu.
Melike Aydın/İzmir-Jinnews