Açlık grevinde olan tutsaklarla dayanışma amacıyla 2018 yılında yaptıkları açıklama esnasında işkence edilerek gözaltına alınan TJA aktivistleri ve Barış Anneleri’nin de aralarında olduğu 7 kadın hakkında 2 yıl bir ay hapis cezası verildi
2018 yılında PKK Lideri Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile görüştürülmemesi üzerine cezaevlerinde başlayan açlık grevlerine yaptıkları açıklamalarla destek olan 7 kadına 2 yıl bir ay hapis cezası verildi.
Kadınlar hakkında açılan dava kapsamında 23 Aralık 2022’de Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ iddiasından beraat, ‘Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasından ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
Dosyanın istinafta bozulması üzerine dava yeniden Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın 18 Ocak günü görülen karar duruşmasında TJA aktivisti Dilan Yıldız’ın dosyası başka ceza dosyalarıyla birleştirilirken, Hemi (Xemê) Akdoğan’ın (85) ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde 7 Temmuz 2023 yılında yaşamını yitirmesi sonucu davası düştü. Diğer kadınlardan Barış Anneleri Meclisi üyeleri Besna Akdoğan, Gülhazar Ünvercan, Hediye Kaçak, Meryem Abi, Zekiye Kaya, TJA aktivistleri Neslihan Şedal ve Mizgin Bor’a, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasından 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
Ne olmuştu?
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı ve ailesiyle görüştürülmesi ve ağır tecrit koşullarının kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutulduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde 8 Kasım’da açlık grevine başlamıştı. Ardından ise 16 Aralık 2018’de 8 ayrı cezaevinde başlayan ve sonrasında tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi süresiz-dönüşümsüz bir şekilde devam etmişti. Avrupa, Güney Kurdistan, Kuzey ve Doğu Suriye’de de destek amacıyla başlatılan açlık grevi, yayılarak büyümüştü.
Kurdistan ve Türkiye’de ise tutsak yakınları, aynı tarihlerde birçok kentte cezaevleri önünde dayanışma eylemleri gerçekleştirmişti. Bu eylemlerden biri de 30 Aralık 2018’de Van T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinin bulunduğu kampüs önünde yapılmıştı. Eyleme, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Wan Barış Anneleri Meclisi üyeleri katılmıştı. Kampüsün önü polislerce ablukaya alınırken, Barış Anneleri ile TJA aktivistlerinden oluşan 9 kadın işkence edilerek gözaltına alınmıştı. Üç günlük gözaltı sürecinin ardından emniyet ve savcılık ifadeleri alınan kadınlar, “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ile “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemeye sevk edildi. Kadınlar, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Kaynak: JINNEWS