Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında 4 aydır tutuklu yargılanan TJA Aktivisti Gülcihan Şimşek, ilk duruşmasında tahliye edildi
Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında 24 Mayıs’ta “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Gülcihan Şimşek hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Şimşek, tutulduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi, Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılırken, avukatları Cemile Turhallı, Gulan Çağın Kaleli ve Şivan Cemil Özen duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı TJA aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve Gülcihan’ın ailesi izledi. Ayrıca bir polisinde salonun izleyici kısmında duruşmayı takip etmesi dikkati çekti.
‘8 Mart nasıl suç oluyor’
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Kütçe savunma yapan Şimşek, tanınan kadın siyasetçi ve aktivist olduğunu belirterek, gizli tanık beyanlarının soyut olduğunu söyledi. İddianame konusu tüm suçlamaların katıldığı demokratik eylemler olduğunun altını çizen Şimşek, “Üyesi olduğum dernekler kadın dernekleridir. Rosa ve TJA derneklerinin tüzüğünde kadına şiddete karşı mücadele var. Kadın haklarını savunuyor. İddianamede neden kadın derneği üyesi olduğum soruluyor. Gizli tanık bana iftira atma çabasındadır. Ayrıca iddianamede yer alan toplantı, konuşma ve eylemler yasal olan eylemlerdir. Açlık grevleri için de eylemler yapılıyordu. Biz ölüm olmasın diye oradaydık. Bunlar demokratik ve doğal olan haklarımızdır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine neden katıldığım sorulmuş. İzin alınan bir mitinge katılmak nasıl suç oluyor” dedi.
Emniyetin 2016’dan 2020’ye kadar fiziki ve teknik takibine rağmen savcı ve mahkemenin kendisiyle ilgili bir suç unsuru bulamadığını vurgulayan Şimşek, “Ailemle yaptığım görüşmeler iddianameye girmiş. Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş. Yine TUAYDER ve MEBYA-DER derneklerine yaptığımız ziyaret suç sayılmış ve dernek üyesi olduğum söylenmiş. Bu dernekler sivil toplum örgütleri olmakla beraber derneklere herhangi bir üyeliğim yoktur. Hangi derneklere üye olduğumda mahkemece görülüyor. Kadın mücadelesi yürütüyorum. Demokratik haklarımı kullandım. Beraatımı talep ediyorum” diye belirtti.
‘Tutuklu kalsın’ talebi
Eksik hususların giderilmesini isteyen iddia makamı, suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu ve suç için öngörülen cezanın miktarı gerekçesiyle Şimşek’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
‘Fiil yok fail yargılanıyor’
Savcının tutukluluk halinin devamına ilişkin verdiği mütalaaya katılmadıklarını ifade eden Şimşek’in avukatı Şivan Cemil Özen, gizli tanık Firar’ın başkaları üzerine verdiği ifadelere ilişkin 7 ayrı mahkemenin kişiler hakkında beraat kararı verdiğini kaydetti. Sadece gizli tanık beyanının hükme esas alınamayacağını belirten Özen, müvekkilinin tahliyesi yönünde karar verilmesini istedi.
Şimşek’in kadın siyasetçi kimliği nedeniyle yargılandığının altını çizen avukatı Cemile Turhallı ise bölgede kadın siyasetçi ve aktivistlerin sık sık soruşturmalara tabi tutulduğunu söyledi. Müvekkilinin kamuoyuna açık basın açıklamaları ve etkinliklere katılmakla suçlanmasına tepki gösteren Turhallı, “Ortada suçlamaya konu fiil yoktur. Fiili çıkartırsak, geriye fail kalıyor. Bu yargılamalar fail yargılamalarıdır. İktidarın neresinde durduğuna bakılarak yargılanıyor. Siyasi parti faaliyetlerini anayasal haklarını kullanarak sürdüren müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” diye ekledi.
8 Mart suç olarak tartışılamaz
Mahkemede okunan iddianamede, sadece gizli tanık, eylem ve etkinliklerden bahsedildiğine işaret eden Şimşek’in avukatı Gulan Çağın Kaleli de 8 Mart ve kadına karşı şiddetle mücadele gibi eylem ve etkinliklerin suç olarak tartışılamayacağını vurguladı. Gizli tanık Firar’ın daha önce teşhis edemediği Şimşek’i sonra üst düzey örgüt yöneticisi olarak teşhis etmesinin çelişkili olduğuna işaret eden Kaleli, müvekkilinin uzun tutukluluk süresi, tüm delillerin toplanmış olması, kaçma şüphesinin bulunmayışı ve tutukluluk halini gerektirecek yasal dayanağın bulunmayışı gerekçesiyle derhal tahliye edilmesi talebini yineledi.
Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, gizli tanık firarın celse arasında dinlenmesini kararlaştırarak, delilerin toplanmış olması, tutukluluk süresi ve kaçma şüphesinin olmaması gerekçesiyle Şimşek’in tahliyesine karar verdi.
DİYARBAKIR